Ha szereted a kókuszt és a bounty-t, akkor itt a karácsonyi kiadás, szaloncukorként. Ajándéknak? Persze, persze, annak is, mármint ha marad…

kókuszos szaloncukor recept

Kókuszos szaloncukor

Hozzávalók (kb. 40-45 darabhoz)
– 10 dkg kókuszreszelék
– 2,5 dl habtejszín (egy zacskó)
– 8 dkg cukor
– 5 dkg kókuszzsír (nem hidrogénezett)
– egy fél kiskanál vanília őrlemény (elhagyható)
– 2 tábla 60-70%-os étcsoki

1. A tejszínt forraljuk fel a cukorral, tegyük bele a vaníliát,majd öntsük bele a kókuszreszeléket és folyamatos keverés mellett főzzük további 3-4 percig. Akkor jó, ha valamennyire besűrűsödik és keverés közben látod a lábos alját.

2. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a kókuszzsírt, hagyd kihűlni, majd 1-2 órára tedd hűtőbe vagy fagyasztóba, hogy megkeményedjen.
Azért fontos, hogy kemény legyem, mert így nem esik szét majd a masszából készült golyó, amíg belemártod a csokiba. Ha lágynak érzed, tegyél bele plusz 1 evőkanál olvasztott kókuszzsírt és hűtsd le újra.

kókuszos szaloncukor

Innen jön a macerásabb rész a formázás és a csokiba mártás.

3. Ha lehűlt és formázható a massza, akkor csinálj belőle kicsi hurka-golyókat majd tedd vissza őket a hűtőbe, amíg a csokit megolvasztod. 40-45 darab lesz belőle.

kókuszos szaloncukor

4. A csoki ¾ részét olvaszd fel gőz fölött, majd keverd hozzá a maradék 1/3 részét is. Villával, kanállal vagy saslik pálcára szúrva mártsd bele a golyókat a csokiba, csepegtesd le amennyire tudod, majd hagy a csokit teljesen megszilárdulni rajta. Csokiba mártani 2 villával, vagy saslikpálcára szúrva érdemes.

Szaloncukor otthon – Receptkörkép

Ha csomagolni is szeretnéd, akkor szilikonos sütőpapírra és fényes csomagolópapírra lesz még szükséged, de egy csinos doboz is megteszi!

Nem tudom meddig állna el, de ha eldugod, hűtőben 1-2 hétig biztosan megmarad.