Panelalján, faluszélén nyílt tavaly egy pici kézműves pékség.

Kovászos kézműves kenyér

Rendes kovászos kenyerük van, amiért már önmagában sok mindenre hajlandó vagyok, de árulnak péksütiket is, például Kisbencét (családneve mogyorós).
Csokikrémes, lazán kerekre csavart kelt tészta, tört mogyoróval megszórva. Szóval, őőő, ez lett a gyengém.

Mogyorós Kisbence

Egyik reggel, amikor betértem, büszkén mondta az eladó: Megcsinosítottuk Kisbencét! (Azóta már azt is tudom ő volt Évi, az egyik tulaj.)
Nem értettem mire gondol, jól nézett ki Bence korábban is, de láttam most formában sütötték. Magasabb lett, keskenyebb és mindegyik egyforma kerek.

Kezmuves pekseg

Bizonyos vásárlók állítólag szóvá tették, hogy nem olyan szépek és egyformák a Kisbencék, ezért az új dizájn.

Rögtön kiszaladt számon, akinek ez probléma, ne járjon kézműves pékségbe. Pedig tudom, nem ez a megoldás. Ezért úgy döntöttem szólok, hiszen a szemük gyakran becsap:
A hibátlan egyformaság nem a minőség jelzője!

Akinek derékszögű pékáruhoz szokott a szeme és nem bírja, hogy ma arany, holnap meg világosbarna, az jegyezze meg:
A kézzel és adalékanyagok nélkül készített dolgok egyik jellemzője, hogy nem mindig minden hajszálra pont egyforma.

Mogyorós csokis kalács

Minél egyformább egy termék, annál több az adalék, a kukába kerülő selejt, meg a gép, ami dolgozik rajta. Az egyformább péksütivel a vevő is kommerszebb dolgot kap, a pék meg többet mosogat (a forma miatt).

Fomában sült Kisbence sem volt rossz, de kicsit elvesztette nyálcsorgatós jellegét, valahogy máshogy oszlott el benne a töltelék. Meg is mondtam őszintén, én jobban szerettem a csak kábé kerek Kisbencét.

És tudjátok mi történt?
Visszacsinálták Kisbencét!
Nyilván nem csak miattam, de olyan jó!

Nagy kincs, ha van a közelünkben egy természetes kovásszal és hagyományos technikákkal dolgozó emberközeli pékség.
Pont olyan, mint amilyen a Süti Pék!

Kovászos kézműves kenyér

I love kovászos kenyér, I love kispékség!