Kelt tészta rajongó vagyok és ezer éve sütök kakaós csigát, de hiába próbáltam számtalan receptet, valami mindig hiányzott. Na de most!
Az ostoros kalács és Limara turbó csokis kiflijének keresztezésével született egy tökéletes.
A tésztája végre elég puha még úgy is, hogy teljes kiőrlésű liszt is van benne. A töltelék végre elég kakaós és elég édes, ami kifolyik az pedig végre ropogósra sül a tészta alján. Végre pont elég jó mindene, úgyhogy nekem tökéletes.
Keleszteni sem kell sokáig, fél óra alatt tepsibe kerül.
Próbáljátok ki ti is!
Gyors kakaós csiga teljes kiőrlésű liszttel, kelt tésztából
Hozzávalók:
A tésztához:
– 40 dkg finomliszt
– 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
– 1 tojás
– 7 dkg puha vaj
– 4 ek cukor
– 3 dl tej
– 3 dkg élesztő
– 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
– 12 dkg puha vaj
– 10 dkg kristálycukor
– 2 ek holland kakaópor (cukrozatlan)
Elkészítés
A tészta összes hozzávalóját tálba tesszük, az élesztőt is csak belemorzsoljuk és lágyabb, de sima tésztává gyúrjuk. Ha sietünk elég csak 15 percig keleszteni. Ezalatt keverjük össze a puha, de nem folyékony vajat a cukorral és a kakaóporral. (Ha folyékony a vaj, mert pl túl sokáig mikróztuk, akkor ki fog folyni amikor összeállítjuk a tésztát).

A tésztát nyújtsuk kb. 3 mm vastagra és téglalap alakúra majd kenjük rá a kakaós masszát.

Tekerjük fel, mint a bejglit és vágjuk kb. 20 db másfél ujjnyi vastag darabra.

Tegyük a csigákat egy gáztepsibe, igazítsuk őket kerekre, – kerekebbre, mint én 🙂 – és hideg sütőben kezdjük el sütni. 200 fokon 25-35 perc alatt lesz kész. Ha több időnk van, akkor várjuk meg míg a tészta kétszeresére kel (kb. 45 perc) és csak ekkor nyújtsuk ki.


Gyorsan fogy, mert persze langyosan az igazi.
Szólj hozzá!