Nem jutott volna magamtól eszembe, de pár hónapja kaptunk ajándékba pattogatni való kukoricát. Állt már egy ideje a fiókban, kicsit útban is volt, úgyhogy ideje volt kipróbálni a házi pattogtatást.

Popcorn otthon

A pattogatott kukorica jó cucc és a rágcsák között az egészségesebbek közé tartozik. A boltin nekem kicsit sok a só és az olaj, na meg a csomagolás, és a kukoricán kívüli összetevőivel sem vagyok kibékülve (pálmazsír, aromák), de persze mi is szoktunk venni. Ha rajtam múlik, akkor sima sósat.

A házi pattogtatásnál a kíváncsiság hajtott (tényleg kipattog?!) nem a gourmé vonal, de óriási meglepetés, hogy a parmezános-vajas verzió, fényévekkel előzi a boltit. Tényleg igazi ínyencség, szóval megéri a plusz 10 percet, amivel többe kerül házilag elkészíteni, mint bevágni a zsacskósat a mikróba.

Hazi pattogatott kukorica
Sötétebb, mint a bolti, mégsem égett

Nem csak azt tudjuk mi van benne, de kevesebb szeméttel és csomagolással is jár.

A házi pattogatott kukorica zöldebb és egészségesebb is bolti társainál. Próbáld ki!

Popcorn házilag

Parmezános-vajas popcorn lábosban

Hozzávalók (egy bolti zacskóhoz hasonló mennyiség):

  • 10 dkg pattogatni való kukoricaszem
  • 2 ek napraforgó olaj
  • ½ – 1 kk só
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg parmezán vagy más kemény sajt reszelve

Elkészítés:

A pattogtatáshoz szükség van egy kb. 5 literes lábosra, aminek teteje is van. Tegyünk bele a 2 evőkanál olajat, amiben sütni is lehetne és pár szem kukoricát, majd közepes-erős lángon, lefedve és időnként rázogatva várjuk meg míg pár perc alatt kipattognak. Hosszabb idő alatt pattogott ki, mint gondoltam, de nem égett meg.

Popcorn otthon
Popcorn otthon

Vegyük ki gyorsan a pár kipattogott szemet és tegyük bele az összes többi kukoricát. Sózzuk meg, fedjük le és időnként megrázogatva, de folyamatosan fedő alatt tartva ezeket is pattogtassuk ki. Lábosban készítve szerintem nehezebb megégetni, mint mikróban, de itt is figyeljünk rá, nehogy túl erős legyen a láng. Ha elkezd ritkulni a pattogás készen van.

Várjunk pár percet, kicsit hagyjuk hűlni majd adjuk hozzá a vajat és a reszelt parmezánt és alaposan rázzuk megint össze míg a vaj és a sajt is teljesen felolvad. Kóstoljuk és sózzuk meg utólag is, ha szükséges.

Popcorn otthon

Az elkészítéshez itt egy részletes leírás, és egy jó alapreceptet, én ezt használtam, bevált!
Házi pattogatott kukorica