A sörtörköly a sörfőzés során a cefre leszűrése után visszamaradó nedves massza, ami így néz ki:

Sörtörköly

Habár nem túl szexi, a sörtörköly valójában teljes kiőrlésű, csíráztatott, élelmiszeripari főtt árpa, ami sokkal egészségesebb, mint elsőre gondolnánk!

Mivel a cukorrá bontott keményítőn kívül mindent tartalmaz, amit a kiinduláskori malátaőrlemény, némi túlzással cukormentes-magas fehérjetartalmú rostforrásnak is tekinthető. Élelmiszeripari felhasználása valószínűleg azért ritka, mert macerás szállítani és gyorsan romlik.

Pedig nem csak cukortartalma alacsony, de fehérjében, rostokban, vitaminokban (főként B1-, B2- B6-vitaminokban) és ásványi anyagokban, (főként kalciumban, foszforban, magnéziumban, káliumban és nátriumban) is gazdag, így simán illene a legtöbb reform-öko-bio-fogyó-hízó diétába alapanyagként.

Sörfőzéskor ugyan nagy mennyiségben keletkezik, azonban a sörfőzőt elsősorban a sör érdekli, így a sörtörköly jó esetben is csak takarmányként végzi. Kár érte, mert igazából élelmiszeripari alapanyag is lehetne, nem csupán a sörgyártáshoz kapcsolódó legnagyobb mennyiségben keletkezett élelmiszerhulladék.

Jó lenne változtatni ezen!

Sörtörkölyt boltban (reméljük csak egyelőre) ugyan nem kapni, de ha van sörfőző a családban vagy barátok közt, kérj tőle bátran! A lenti receptem ugyanis abban segít, hogy a sörtörkölyből otthoni körülmények között egészséges élelmiszer, és ne csak hulladék vagy takarmány legyen!

Sörtörköly - nem csak kérdődzőknek kíváló alapanyag

Ugyan már 10 l sör főzésekor több sörtörköly keletkezik, mint amennyit a lenti recepttel fel lehet használni, de sok kicsi, sokra megy, és adhatunk belőle a szomszédnak, a szomszéd tyúkjának, tehenének, kicsit a kutyának is és persze le is fagyaszthatunk vagy kiszáríthatunk belőle valamennyit a következő adag sörropihoz.

Megér egy próbát, ugyanis különleges és magas rosttartalmú rágcsa készíthető belőle!

Sörtörkölyös sörropi

Hozzávalók

  • 60 dkg finom liszt
  • 40 dkg nedves sörtörköly
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg (bármilyen) reszelt sajt
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál só
  • 1- 1,5 kis pohár joghurt vagy tejföl (kb. 130 g/pohár)

Keverjük össze a lisztet, a sörtörkölyt a tojásokat, a szobahőmérsékletű vajat, a sajt felét és a sót, majd adjunk hozzá annyi joghurtot, tejfölt vagy akár vizet, amennyivel közepesen kemény, de kissé ragacsos tésztát kapunk ( 1-1,5 kis pohár). A tészta állaga a sörtörköly nedvességétől is függ, ezért ha nedvesebb törkölyt használunk, lehet hogy egyáltalán nem kell tejfölt adni a tésztához, hogy gombóccá gyúrható tésztát kapjunk.

Sörtörköly - nem csak kérdődzőknek kíváló alapanyag

Tegyük az tésztát minimum fél órára hűtőbe, de akár egy éjszakára is bent hagyhatjuk. Közvetlenül a sütés előtt vegyük csak ki a hűtőből és jól belisztezett deszkán nyújtsuk fél centi vastag lappá, kenjük meg a tetejét tojásfehérjével, szórjuk rá a sajt másik felét és vágjuk ujjnyi vastag csíkokra.

Sörtörköly - nem csak kérdődzőknek kíváló alapanyag
Sörtörköly – nem csak kérdődzőknek

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és 180-200 fokra előmelegített sütőben addig süssük, amíg szépen megpirul a teteje (kb. 20-25 perc).

Jól megsütve az igazi!

Sörtörköly - nem csak kérdődzőknek kíváló alapanyag

Szerencsére arra is van remény, hogy a sörtörkölyben rejlő lehetőségeket az élelmiszeripar is jobban felfedezi. Akit a téma bővebben érdekel a lenti linken többet is olvashat róla:
Milyen eredménnyel jár a búzalisztes tallérok sörtörköllyel való dúsítása?