Tudtátok, hogy a tojás sárgájának színe kizárólag attól függ, hogy mit eszik a tyúk? Illetve nem is attól mit, inkább attól, mennyire változatosan.
A sárgaságért felelős színanyagok ugyanis kizárólag a takarmányból származnak: más kaja, más színű tojássárga. Nem úgy, mint a tojáshéj, aminek színe genetika, azaz fajta függő.

A bolti tojás sárgája inkább citromsárga, a házi, vagy szabadtartású tyúké pedig narancsosabb, de nagyon változó.

Miért sárgább a házi tojás
A bal bolti, a jobb saját

A legdurvább mélysárga szint akkor kapja a tojás, ha a pipi klasszikus, kapirgálós életmódot folytathat. Kénye kedve és napi hangulata szerint csipegethet némi zöldet, magokat, tücsköt-bogarat, na meg amit talál. Valljuk be, manapság viszonylag kevés tyúknak adatik ilyen életforma. Annak, ugyanis, hogy a boltban mindig legyen tojás, komoly ára van. Egyen takarmány és zárt tartás.

A zárt tartású tyúkok tojása akkor lesz teltebb színű, ha nem csak kukoricát, de legalább valamilyen zöld takarmányt is kapnak. Okosságok és színerősítő adalékok persze itt is vannak. Ahol nem használnak ilyeneket (pl. bio gazdaság), ott gyakrabban fordul elő halványabb tojás.

Miért sárgább a házi tojás
A bal bolti, a jobb saját

Vonzó ugyan az olcsó és egyforma sárga tojás, de a nagyüzemi állattartás nem lányregény, vagy kényelmes állatotthon. Van ugyan mindig kaja, kiegyensúlyozott hőmérséklet, szabályozott világitás és orvosi ellátás, de kizárólag azért, mert ezek mellett várhatunk csak kiszámítható mennyiségű és olcsó tojást.

Pedig az élelmiszerpazarlás mellett a nagyüzemi állattartásból származó termékek (hús, tej és a tojás is) fogyasztása a legfenntarthatatlanabb fogyasztói szokásunk.

Aki evett már házi tojást az tudja, a nagyüzemi termelésből származó tojás minősége és íze nem hasonlítható össze a szabadtartásból vagy alternatív gazdaságból származóéval. Igen persze, az utóbbi típusú tojások drágábbak. De amellett, hogy az ilyen tojás magasabb minőséget képvisel, a gazdaság, amelyből származik fenntarthatóbb módszereket használ.

A tojás pedig tényleg jó dolog, azt mondják szupertáplálék. De ahogy a kutyából sem lesz szalonna, a nagyüzemi tojásból sem szupertáplálék. Tápos tyúk nem tojik szupertojást.

Együnk inkább KEVESEBB, de jó minőségű, alternatív, szabad, vagy biogazdaságól származó tojást.

Higgyetek nekem, finomabb, egészségesebb és fenntarthatóbb.

További infó:

Tojástermelési rendszerek-vs-fenntarthatóság