Az a helyzet, hogy egy tisztességes hétvégéhez nálam tartozik egy kis sütisütés is. (Mondjuk igazából az ebből következő evés és nem maga a sütés miatt.) Persze, nem minden hétvége sikerül tisztességesre, de azért igyekszik az ember lánya, főleg ha mások is nyaggatják miatta.

Néhány ismerősömnél kíváncsiságból megfuttattam azt a kérdést, hogy milyen blogokat olvasnak mostanában. Így találtam rá az 5hozzávalósra (is). Annak ellenére hogy minimum háromféle stabil zabkeksz receptem van, ez megfogott:  Ropogós zabkeksz.
Az 5 hozzávalós filozófia elég vonzó, na. Maradjunk ennyiben.

Tisztességes hétvége és ropogós zabkeksz

Egy befordulós vasárnap délután már épp elúszóban volt a fenti típusú tisztességes hétvége, amikor a kezdődő influenza tüneteivel küzdve átvergődtem egy új fekhelyre. Emiatt egy légtérbe kerültem lődörgő kiskorúakkal és egy konyhával. Természetesen rögtön előkerült a „Miért nincs valami normális édesség?” kérdés. Magyarázkodni és vitatkozni nem volt erőm, de furcsa mód arra igen, hogy előkapjak 5 (illetve 6) hozzávalót, egy mérleget meg egy tálat és kijelentsem, ha süttök lesz. Nem vacilláltak, sütöttek.

Tisztességes hétvége és ropogós zabkeksz

Ennél a receptnél azért erősen érzem, hogy a blog címéhez való hűség miatt kellene zabpehelyből aprítógéppel zablisztet csinálni és nem azért, mert így a tutibb (a zabliszt a 6. hozzávaló). De nincs ezzel gondom. Szabó Jucus is írja, használjunk nyugodtan kész zablisztet. Így is tettünk és lett sütink meg tisztességes hétvégénk 6 hozzávalóból.

A keksz nagyon jó, tényleg ropogós. Hangvezérelt miniszakácsaim pedig simán megugrották a kivitelezést. Egyedül a fóliába csomagolásnál szálltam be (meg nyilván a romok eltakarításánál). Következőben mondjuk nem fogok hengert formázni a masszából majd csomagolni mielőtt hűtőbe teszem. Benne hagyom a keverőtálba és abból fogok kanálnyi adagokat tenni a tepsibe. Kicsit megnyomkodom majd kézzel és ennyi. Sütés alatt úgyis önterülnek lapos koronggá. Nálunk legalábbis ezt csinálták a hűtött hengerből akkurátusan vagdosott szeletek is.  Szóval keep it simple.

Süssétek meg ti is! Ha másért nem legalább a tisztesség kedvéért.

Ropogós zabkeksz, Szabó Jucus feldolgozás
(kb. 70 db)

Hozzávalók:
– 20 dkg puha vaj
– 20 dkg cukor
– 2 egész tojás
– 2 tk sütőpor
– 20 dkg apró szemű zabpehely
– 20 dkg-zabliszt
– fél tk só

Elkészítés:
A vajat keverd habosra a cukorral és a tojásokkal, majd keverd hozzá a többi alapanyagot is.
Az így kapott ragacsos masszát a keverőtállal együtt tedd a hűtőbe kb. 1 órára.
A hűtőből kivett masszából evőkanállal tegyél kis halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe és kézzel kicsit lapogasd el a halmokat.
175 oC-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt süsd készre a kekszeket, de hagy kihűlni mielőtt elfogyasztanád. Akkor válik ropogóssá.

Tisztességes hétvége és ropogós zabkeksz
Kever
Tisztességes hétvége és ropogós zabkeksz
Hűt
Tisztességes hétvége és ropogós zabkeksz
Adagol
Tisztességes hétvége és ropogós zabkeksz
Süt

Az eredeti recept itt: Ropogós zabkeksz