Az a helyzet, hogy egy tisztességes hétvégéhez nálam tartozik egy kis sütisütés is. (Mondjuk igazából az ebből következő evés és nem maga a sütés miatt.) Persze, nem minden hétvége sikerül tisztességesre, de azért igyekszik az ember lánya, főleg ha mások is nyaggatják miatta.
Néhány ismerősömnél kíváncsiságból megfuttattam azt a kérdést, hogy milyen blogokat olvasnak mostanában. Így találtam rá az 5hozzávalósra (is). Annak ellenére hogy minimum háromféle stabil zabkeksz receptem van, ez megfogott: Ropogós zabkeksz.
Az 5 hozzávalós filozófia elég vonzó, na. Maradjunk ennyiben.
Egy befordulós vasárnap délután már épp elúszóban volt a fenti típusú tisztességes hétvége, amikor a kezdődő influenza tüneteivel küzdve átvergődtem egy új fekhelyre. Emiatt egy légtérbe kerültem lődörgő kiskorúakkal és egy konyhával. Természetesen rögtön előkerült a „Miért nincs valami normális édesség?” kérdés. Magyarázkodni és vitatkozni nem volt erőm, de furcsa mód arra igen, hogy előkapjak 5 (illetve 6) hozzávalót, egy mérleget meg egy tálat és kijelentsem, ha süttök lesz. Nem vacilláltak, sütöttek.
Ennél a receptnél azért erősen érzem, hogy a blog címéhez való hűség miatt kellene zabpehelyből aprítógéppel zablisztet csinálni és nem azért, mert így a tutibb (a zabliszt a 6. hozzávaló). De nincs ezzel gondom. Szabó Jucus is írja, használjunk nyugodtan kész zablisztet. Így is tettünk és lett sütink meg tisztességes hétvégénk 6 hozzávalóból.
A keksz nagyon jó, tényleg ropogós. Hangvezérelt miniszakácsaim pedig simán megugrották a kivitelezést. Egyedül a fóliába csomagolásnál szálltam be (meg nyilván a romok eltakarításánál). Következőben mondjuk nem fogok hengert formázni a masszából majd csomagolni mielőtt hűtőbe teszem. Benne hagyom a keverőtálba és abból fogok kanálnyi adagokat tenni a tepsibe. Kicsit megnyomkodom majd kézzel és ennyi. Sütés alatt úgyis önterülnek lapos koronggá. Nálunk legalábbis ezt csinálták a hűtött hengerből akkurátusan vagdosott szeletek is. Szóval keep it simple.
Süssétek meg ti is! Ha másért nem legalább a tisztesség kedvéért.
Ropogós zabkeksz, Szabó Jucus feldolgozás
(kb. 70 db)
Hozzávalók:
– 20 dkg puha vaj
– 20 dkg cukor
– 2 egész tojás
– 2 tk sütőpor
– 20 dkg apró szemű zabpehely
– 20 dkg-zabliszt
– fél tk só
Elkészítés:
A vajat keverd habosra a cukorral és a tojásokkal, majd keverd hozzá a többi alapanyagot is.
Az így kapott ragacsos masszát a keverőtállal együtt tedd a hűtőbe kb. 1 órára.
A hűtőből kivett masszából evőkanállal tegyél kis halmokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe és kézzel kicsit lapogasd el a halmokat.
175 oC-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt süsd készre a kekszeket, de hagy kihűlni mielőtt elfogyasztanád. Akkor válik ropogóssá.
Az eredeti recept itt: Ropogós zabkeksz
Szólj hozzá!