Jól tesszük, ha rendületlenül fertőtlenítünk és irtjuk most a kinti rossz fiúkat, de azért úgy illik, ha nem feledkezünk meg közben a haverokról, a hasznos mikroorganizmusokról sem.

A velünk együtt és bennünk élő főként baktériumokból és gombákból álló mikroközösségek nélkül ugyanis mi sem működünk.

Hogy van most a bélflórád?

A jó és a rossz furcsa és láthatatlan egyensúlya ez, ami hasonló, mint a nagyvilágban. Amíg sok a jófiú, könnyebb kordában tartani a balhézókat. Ha viszont sokan balhéznak és nincs, aki rendet rak, vagy kevesen vannak a jók, előbb utóbb káosz lesz. Az emberi testre fordítva ez a káosz azt jelenti, hogy kicsit vagy nagyon, de megbetegszünk.

A legismertebb és legfontosabb bennünk élő mikroközösség (avagy mikrobiom) a bélflóránk, aminek a jelenleg indokolt fokozott sterilitás persze egyáltalán nem kedvez.

A hasznos baktériumok ugyanis jórészt a külvilágból, az általunk fogyasztott táplálékból és ivóvízből kerülnek hozzánk. Ha steril és hőkezelt a kaja, fertőtlenített a víz és minden, ami hozzánk ér, akkor egyrészt nincs utánpótlás, másrészt a fertőtlenítő hatású szerek miatt a gonosszal együtt pusztul bennünk a bélflóránk. A megoldás most persze nem az, hogy felhagyunk a külső környezet fertőtlenítésével…

De. Mondjuk fogyaszthatunk több jófiút és élettel teli ételt! Persze nem pont azt, ami magától mászik ki a hűtőből…

A jófiúk azok, akik ott vannak a kovászban, a joghurtban, a házi savanyúkáposztában és még a pasztörizálatlan sörben is.

Hogy van most a bélflórád?

Itt az ideje hát, hogy nekiálljunk otthon savanyítani, erjeszteni fermentálni, kovászos kenyeret sütni vagy pölö sört főzni is.

Hogy van most a bélflórád?

Szedjük elő a régi családi recepteket, hívjuk fel miatta a nagyit, vagy próbáljunk ki és tanuljunk népes FB csoportokban új módszereket, mindegy is melyik.

A lényeg, hogy együnk most sok nyerset, rostot és erjesztett ételeket.
Tartsatok velem, támogassuk vele láthatatlan frontvonalunk, a bélflóránk!

Vigyázz, kész, otthoni fermentálásra, erjesztésre, kovászolásra, sörfőzésre fel!

Hogy van most a bélflórád?