Nem ment idén a készülődés. Nem volt dekorálás, koszorú frissítés, menütervezés vagy tojásfestés. Egyetlen dologhoz jött az ihlet, gyerekkorom kedvenc sütijéhez, a Mézes krémeshez. Ezernyi verzió létezik belőle, de Anyukám receptje tényleg világbajnok. Könnyű főzött krém, vékony mézes tészta, sárgabaracklekvár és csoki a tetején. Egyszerű, de abbahagyhatatlan. Ettől lett idén húsvétszerű a karantén.

Mézes krémes – a húsvét idén

Ha nem sikerül majd elég vékonyra a nyújtás, ne essünk kétségbe. A duci mézes krémes első ránézésre ugyan nem túl filigrán, de mit számít a külcsín, ha a belbecs tökéletes.

Mézes krémes – a húsvét idén

Mézes krémes

Hozzávalók
A tésztához:
– 2 tojás
– 2 ek méz
– 5 dkg vaj
– 10 dkg porcukor
– 40 dkg finomliszt
– 1 kk szódeabikarbóna

A főzött krémhez:
– 0,5 l tej
– 5 ek rétesliszt
– 15 dkg vaj
– 15 dkg cukor

A lapok megkenéséhez:
– 1,5 dl sárgabaracklekvár

Tetejére:
– 1 tábla étcsokoládé (vagy saját csokimáz)

Elkészítés

Tészta:
A tésztához gőz fölött (vagy mikróban) felolvasztjuk a vajat és a mézet, majd hozzáadjuk a 2 tojást és a porcukrot és habosra keverjük. Összekeverjük a lisztet és a szódabikarbónát, hozzáadjuk a folyékony vajas-mézes masszát és az egészet pár mozdulattal sima tésztává gyúrjuk, amit rögtön három részre osztunk. Sajnos mindegyikből egy nagyon vékony lapot kell nyújtani. Az egész sütivel ez a legnagyobb szívás. A vékonyra nyújtást legegyszerűbben egy megvajazott gáztepsi hátulján lehet kivitelezni. A tepsi méretére kellene nyújtani (kb. 40 x 35 cm) és amint kész, mehet is be az első lap a 200 °C-ra előmelegített sütőbe. Amint elkezd kicsit barnulni (10-15 perc), már jó is, lehet kivenni. Az is fontos, hogy amint kivettük a sütőből, egy kés vagy lapos fakanál segítségével nyúljunk rögtön a tésztalap alá és szedjük le izibe a tepsi hátuljáról. Ha kihűl megkeményedik, törni fog és nem lehet leszedni. Három lapot kell összesen készíteni. A végeredmény miatt megéri!

Mézes krémes – a húsvét idén

Főzött krém:
A tej egyik felét kezdjük el felmelegíteni, a másik felében pedig keverjük simára a réteslisztet (simaliszt nem jó). Öntsük bele a lisztes tejet a melegedő tejbe és folyamatos kevergetés mellett pár perc alatt főzzünk sűrű krémet belőle. Ha jól besűrűsödött, zárjuk el a gázt/villanyt és keverjük bele a cukrot és a vajat, majd hűtsük ki a krémet.  

Összeállítás:
A legnagyobbra sikerült lapot tegyük alulra, kenjük meg vékonyan baracklekvárral, majd kenjük rá a főzött krém egyik felét is. Rakjuk rá a második lapot és kenjük meg ezt is lekvárral, majd a krém másik felével. Tegyük a tetejére a harmadik lapot, ami nem baj, ha egyben a legszebb is.  Olvasszunk fel egy tábla csokit, amit 2-3 ek vízzel, tejjel vagy tejszínnel kenhető állagúra kell hígítani. Ha ez megvan, kenjük egyenletesen a felső lap tetejére és várjunk pár órát türelemmel. Hivatalosan egy éjszaka alatt érik össze és a tésztalapok is megpuhulnak. Aki nem bírja kivárni ezt, (én soha) az kicsit hamarabb is elkezdheti óvatosan kiegyenesíteni a széleket. Ezt csak azért szükséges, hogy megehessük a leeső részeket.

Mézes krémes – a húsvét idén