Konzervatív vagyok, szilva vagy barack, ezzel lehet meghatni. Néha ugyan találkozom kuriózumokkal, de általában illemből, vagy kíváncsiságból kóstolnom csak meg ezeket. Nemrég, váratlanul összehozott a sors egy próbaképpen főzött bodzavirágossal is. Nem akartam annyira, de csak a bodza után kaphattam szilvát, így meg kellett tennem. Tudtam, hogy a szilva miatt megéri.

Pálinkát lehelek szelíden...

Nem vagyok szakértő a témában és szimpla fogyasztónak tartom magam, de mivel nem szeretem annyira a meglepetéseket, kialakultak bizonyos szabályaim. Összesen három kategóriát tartok nyilván pálinkából és ha ismeretlen eredetűvel találkozom, mindig felteszek pár ismerkedős kérdést. Az elsők a „Milyen?” és a „Ki főzte?”. Erre a két kérdésre adott válaszból általában már sok minden kiderül. Ha a válaszok bármilyen kontextusban tartalmazzák az apukám kulcsszót – mondjuk hozta/főzte/szomszédja/haverja,  akkor az a helyzet, hogy általában  „Köszi, de nem szeretem a pálinkát” osztályú áruról van szó. Tisztelet a kivételnek, de az én apukám korosztályára ez még igaz, általában.
Másodosztályba sorolom azokat a pálinkákat, amelyek túljutottak az ismerkedős fázison. Ezeket már hajlandó vagyok megszagolni és kóstolni is, de csak úgy óvatosan. Még bármikor bedobható a „Ú, köszi, de most nem iszom pálinkát!”  felkiáltás. Fontos pont ez, mert itt dől el, hogy Ön most iszik vagy vezet. Sajnos még mindig sokan főznek hagyományosan rosszul vagy vegyigyümiket és barátait. Ezek szerintem ritkán jók, illetve ihatóak. Nekem.

Házi pálinka

Aztán vannak a megbízható források, ahol már nem kell sokat kérdezősködni csak szagolgatni meg a részletekről diskurálni. Ezek az „Ó, ugye van pálinkád?” kategóriájú párlatok. Egyik pálinkás kapcsolatom, aki egy ideje ilyen első osztályú cuccokkal kínálgat, elég nagyot ugrott a szakmai ranglétrán. Szimpla fogyasztóból díjnyertes főző lett néhány év alatt. Ő a szőlőre esküszik, de kóstoltam nála banánt is. Persze, pálinkát. A banán hiába nyert díjat, megegyeztünk, hogy nem lesz a kedvencünk. Aztán volt némi vita a szőlőről is, de egységre jutottunk: neki a szőlő, nekem a szilva. Pálinkának pálinkák és pont sz-el kezdődik mind a kettő. A többi nem is igazán fontos.

Házi barack pálinka

Ezeket mind figyelembe véve a konyhafőnököm első osztályú szilva vagy szőlőpálinkát ajánl a hosszú hétvégére. Hideg, gyöngyöző szódával kísérve, a tűző napon rotyogó bogrács mellé ez dukál.

Jó hétvégét mindenkinek!