A közösségi mezőgazdaságról, vagy CSA-ról (Community Supported Agriculture), már korábban is írtam, most azonban jöjjön egy képes kedvcsináló arról, hogyan alakult a kisdoboz tartalma tavasztól egészen decemberig a Tápiódoboznál 2022-ben. Ezúton is köszi, Gabi!
A dobozrendszerektől eltérően a CSA lényege, hogy egy egész szezonra köteleződik el egymás mellett a termelő és a fogyasztó, és általában heti rendszerességgel érkezik egy változó összetételű doboz. A tartalmát nem lehet választani, mindig azt kapjuk ami éppen terem. A szezonális étkezés tehát garantált. Elsőre furcsának tűnhet a koncepció, hogy fizetünk valamiért, amiről nem tudjuk pontosan, csak nagy vonalakban, hogy micsoda vagy mennyi, és útközben derül ki, hogy mit kapunk a pénzünkért.
Arról, hogy miért jó ez nekünk és a környezetünknek, arról a Tudatok Vásárlók oldalán is olvashattok részletesebben.
De nézzük meg, igazából minek-mikor van szezonja egy kisléptékű zöldségtermelő gazdaságban és mi került a dobozokba a különböző hónapokban. A szupermarketek gyakorlatilag állandó kínálatával szemben ez a valódi szezonalitás, kezdve azzal a közismert példával, hogy a paradicsom bizony csak néhány nyári hónapban terem…
TAVASZ
Áprilisban kezdtük. Ez volt az első doboz salátával, sóskával, fodros kellel, mizunával, lekvárral, zöldhagymával (amit megettünk mielőtt eszembe jutott fotózni, úgyhogy csak a gyökere van a képen) plusz a többi felismerhetővel (krumpli-retek).Még mindig április: nagy mennyiségű salátával, csírával, spenóttal, betárolt krumplival és az elfogyasztás előtt még időben elcsípett egész zöldhagymával. A dobozok előtt azt gondoltam sok zöldséget fogyasztunk, de heteken keresztül heti több fej salátát elfogyasztani először elég nagy kihívást jelentett, még úgy is, hogy a szendvicsekbe több centiméter vastagon passzíroztam bele a leveleket (aztán nyáron meg alig vártam, hogy ősszel újra legyen).Április vége: Kínai kel, medvehagyma (vagy sóska), saláta, retek, burgonya és csíra.A levélzöldségek mellé májusban megérkezett a karalábé és nagy meglepetésre a korai fejes káposzta is!! A káposztáról mindig az ősz jutott eszembe korábban, pedig a tavaszi fejes káposzta zseniálisan ropogós és sokkal lágyabb, mint őszi testvére.Május vége eperrel, bodzaszörppel, kel- és fejes káposztával, sóskával.
NYÁR
Június elején új szereplő a zeller miközben a tavalyi krumpli az utolsókat rúgja.Június eleje van, érkezik, (de gyorsan fogy) a zöldborsó, az újkrumpli és a sárgarépa. Az eper és a karalábé közben még tartja magát!Június közepén megérkezett a sárgabarack és némi ribizli is. A friss, júniusi fejes káposzta pedig még mindig egy igazi csoda! Aztán kezdett beindulni az igazi zöldségszezon és a nyári kánaán. Azt is szokták mondani a gazdák, hogy aki a tavaszi dobozok szegényesebb kínálatán és a saláta-hagyma dömpingen túljut, az már marad. Június közepe cukkinival, uborkával és életem legfinomabb sárgabarackjával. Ezt sem sikerült időben fényképezni, csak már a félig üres dobozt.Ebben az évben viszonylag későn kezdett neki a paradicsom és a júliusi dobozban jelent meg először.Még mindig július.Július végén megjelent a csemegekukorica. Ez is frissen a legjobb.Augusztus eleje, őszibarackkal.
Még mindig augusztus, sárgadinnye, tökfélék, nyári alma.
Augusztus végén megérkezett a szilva is.
ŐSZ
Szeptemberben már jött a padlizsán, sütőtök, cékla.Októberben visszatért a káposzta és a retek, de a paprikák még tartották magukat. Új játékos az illatos birsalma.Novemberben megjelent a kelkáposzta, de volt spenót is, retekkel, almával sütőtökkel és jöttek újra a saláták is.Ez pedig a december eleji utolsó doboz, amivel a szezont zártuk. Szépek voltak ugye? Igazából én minden héten izgalommal vártam milyen zöldség jön majd, és habár több időt fordítottam főzésre, mint a dobozok előtt, egyértelműen megérte. A legnagyobb macerát a heti fix időpontban és fix helyen történő átvétel jelentette, emiatt volt jó kicsit megpihenni a télen. Kora tavasszal viszont már alig vártam, hogy kezdődjön a következő szezon…
Szólj hozzá!