A webkamerás meetingek vidám felismerése volt, hogy nem mi vagyunk az egyetlen, akinél még itt-ott, vagy akár masszívan uralva a tetőteret, gyerekkorunk megsárgult lambériája virít.

hogyan fessunk lamberiat

Zsigerből utálom a színét is és magamtól biztos nem álltam volna sorba érte, mégis jutott belőle bőven. Örökkévalóságnak tűnt, mire a felújítás a lambériához ért és volt idő, amikor azt gondoltam nem tudok más elképzelni, csak azt, hogy leszedjük.

A festett lambérián kívül azonban ilyen mennyezetekre szerintem nincs túl sok szép megoldás.  A gipszkartonozás ugyan felmerült, de olyan helyzetekben, ahol elvont fogalom a vízszintes és a derékszög, és emellett a belmagasság is számít, azaz nálunk, nagyon béna lehet (lett) a gipszkartonozás. Biztosan van, akinek ez is menne, de mi maradtunk végül a lambériánál olyan helyeken is, ahol a javítás miatt le kellett szedni a régit.

A fa felület anyagában és megjelenésében ráadásul sokkal szebb, mint a gipszkarton vagy egyéb fali panelek, úgyhogy nagyon örülök, hogy maradt a fa és végül festettük a lambériát. Szerintem ez lett a legjobb megoldás.

hogyan fessunk lamberiat

Ha eddig gondolkodtál rajta, megéri-e lefesteni vagy jobb a csere és a gipszkartonozás, ne hezitálj tovább. Nagy meló, de látva a végeredményt szerintem nem kérdés, hogy megéri-e a munkát.

Az első réteg felkenése után azonban jött egy kellemetlen meglepetés, amiről nem sok szó esett másoknál.
A csili-vili inspirációs képek alapját ugyanis nem a 80-as években felrakott majd felújított lambériák, inkább új és egyedi asztalosmunka és/vagy a photoshop adják. A régi lambéria ugyanis felületében és illesztésében sem hasonlít ahhoz, amiből ilyen lesz.

A miénk félúton nagyon távol állt a vállalhatóságtól is és esélyes volt, hogy így is marad.

hogyan fessunk lamberiat

Az első réteg fehér festék ugyanis kiemelt minden olyan felületi hibát, illesztési pontatlanságot és vetemedést, amit az aranyló fosbarna jótékonyan ápol és eltakar. A helyzetet végül az akril tömítő és néhány órás tömítgetés oldotta meg.

Ha olyan lambériád van, mint a miénk, és festésre adod a fejed, készülj rá, hogy ezt a lépést nem éri meg kihagyni. Különben nem lesz ilyen a végeredmény.

hogyan fessunk lamberiat

Nem írhatom, hogy hipp-hopp kész lett, mert nem lenne igaz, de ha kellene újra nekiállnék. A fehér lambéria ugyanis nagyon menő lett. Nem csiszoltuk, ezért a felület nem teljesen sima, inkább rusztikus, de azért modern tereknek is jól áll és tényleg megéri a munkát. Otthonos hatású felületet ad.

lamberia festese

Na, kedvet kaptál hozzá?

Ha érdekel hogyan kell lambériát festeni, vagy milyen festékkel érdemes, tarts velem jövő héten is.
Folytatás következik!