Régi tervem vált nemrég valóra.  Szappant főztem egy a témában erős rutinnal rendelkező barinővel.
Mondhatnám, hogy a szapppanfőzésben is a hagyomány és a vissza a gyökerekhez jelszó inspirált, de hamar vitába bonyolódnék még magammal is.  Dédanyám nem hogy nem látott shea vajat, de valószínűleg azon sem gondolkodott, hogy a növényi olajokból készített szappan mennyivel jobb lenne a bőrének, mint az állati zsírok trigliceridjei.  Ezért inkább úgy foglalnám össze a téma iránti lelkesedésem, hogy a saját szappan olyan, mint a házi koszt. Tudod mi van benne.  Ráadásul, ha rossz a végeredmény, nem idegenekkel kell balhézni, ha végül éhes maradsz.

Így álltunk neki szappant főzni egy privát laborban. Nekem ez volt az első, neki a sokadik. Később jöttem csak rá, hogy ez is egy olyan tevékenység, ahol jól jön a rutinos partner. Próbáltam okosat kérdezni és ügyesen figyelni. Ennyit csináltam. Szerintem nem szerepelhettem túl rosszul, mert a végeredmény pár héttel később így nézett ki. 

Az első szappanom – levendulás-agyagos közös gyermek

És hogyan jutottunk idáig? 

  1. Feloldottuk a NaOH-t a neki kiszámolt folyadékmennyiséggel.
  2. Kimértük a zsírokat is. Tettünk bele mindenfélét, ami épp kéznél volt és a rutin is megengedte. Mondjuk olivát, kókuszt és disznót. Az utolsó miatt nem fújjogni! Kell bele vagy pusztulnak a gorillák és kész. Tettünk bele talán másféle zsír, de arra már nem emlékszem. (Mondtam, hogy főzés.) Majd felolvasztottuk. 

 

Zsírok kimérése, háziszappan

 

  1. Kihűtöttünk mindent, főleg a lúgot, mert ugye az nagyon meleg lett (Exoterm). Majd összekevertük a zsírt és a lúgot.

 

Zsír és a lúg összekeverése, háziszappan

 

  1. Tettünk bele agyagot meg egy kis levendula olajat.

 

Agyag hozzáadása, háziszappan

 

  1. Hip-hopp szalagfázis.

 

Háziszappan, szalagfázis

 

  1. Formába öntés és dermesztés. 

 

Házi szappan, formába öntés

 

  1. Darabolás.

 

Háziszappan, darabolás

 

  1. Szárítás.

 

Házi szappan szárítása

 

Egyszerű nem? 

Persze, hogy nem. Főleg nem elsőre. A kedvet minden esetre meghozta. Rögtön tudtam, hogy ez az első alkalom csak egy újabb kezdet. Tehát szappanügy folyt. köv.

#Ezislevendulás