Milyen legyen az alap? Szalma, moha, vagy vessző?

A koszorú alapok között a leggyakoribb és legolcsóbb a szalma és a mohaalap. A vesszőkből készült kész koszorúalapok szerintem vitathatatlanabbul szebbek, azonban drágábbak is. Lényegében ízlés dolga és a tervezett koszorú kinézetétől függ, hogy szalma, moha vagy vessző alap mellett döntünk-e, de van azért néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni.

A szalmaalapot egyszerű tárolni és simán lehet több éven keresztül használni. A ragasztott díszeket is könnyű eltávolítani róla, igaz, ha a szalmaalapra ráfolyik a gyertyaviasz, azt nagyjából lehetetlen nyom nélkül eltávolítani. Sebaj, legközelebb majd ragasztasz oda valamit.

Szalma adventi koszorú házilag

A mohaalap szép zöld, ami jól jön, ha örökzölddel tűzünk és nem szeretnénk, hogy látszódjon a koszorúalap, azonban szemetel, mert mindig hullik róla valami és elég hamar kifakul.

Moha adventi koszorú házilag

Nekem a kérges vesszőből készült alapok a kedvenceim. Ezeknek azonban az a hátránya, hogy inkább csak ragasztani lehet rá, tűzni vagy dróttal rögzíteni nehézkes. A sok apró kiálló rész miatt nehezebb tárolni és sajnos könnyebben is porosodik. A csupasz alapot emiatt portalanítani és zuhanyoztatni szoktam, amikor adventkor előveszem.

Vessző adventi koszorú házilag

Léteznek ugyan hungarocellből készült alapok is, de ezeket kerüljük. Elsősorban azért, mert műanyag.

Mekkora alapot vegyek?

Szerintem 24 cm-est vagy ennél nagyobbat. Ekkora alapra már ráfér egy rendes méretű gyertya. Az én preferenciám ennél mondjuk kicsit nagyobb. Tavaly már írtam is róla itt.

Most épp egy laza 40-es…

Adventi koszorú

Milyen gyertyát vegyek?

Az adventi koszorú meghatározó eleme a gyertya. Nem mellesleg a legköltségesebb is. A dekorációt meg lehet oldani fillérekből vagy gyűjtött termésekkel is, az alapokat lehet több évig használni, de a szép gyertya nem olcsó, ráadásul ha meggyújtjuk, ami javasolt :)) minden évben új kell.

adventi koszorú gyertyával

Ha nem akarunk sokat költeni, időben kapcsolunk és előre beszerezzük szerintem nem sok olcsóbb és szebb megoldás van, mint az Ikea fehér tömgyertyája (kb. 500 Ft 4 db).  Egyszerű és jó méretű alapgyertya.  Persze nem kapható minden sarkon.

Amúgy nézzünk körbe a drogériákban, virágüzletekben barkácsboltokban. Sokszor lehet találni jó áron szép gyertyát.
Mivel egy szép gyertya mindenféle extra dekoráció nélkül, önmagában is ünnepi hangulatot ad a koszorúnak, szerintem érdemes költeni a gyertyákra, akár a többi dekoráció kárára is.

Legegyszerűbben a tömzsi és vastag gyertyákat lehet rögzíteni a koszorúalaphoz, első bálózóknak ezt ajánlom. A vékony keskeny gyertyákkal több a macera.
Ha kapsz, vehetsz gyertyatüskéket is a rögzítéshez, ez a legegyszerűbb megoldás.

adventi koszorú otthon

A gyertyák és a zöldek dróttal való rögzítése kicsit nehezebb megoldás, de előbb-utóbb lesz majd poszt erről is!

A koszorú kinézetét illetően azonban csak a képzeleted szab határt, úgyhogy hajrá!