Van nekem egy csodaszép, kezeletlen tömör tölgyfa étkezőasztalom, amit imádok és öröm ránézni minden nap. Nem cserélném másra, pedig a fa felület – pláne, ha kezeletlen − több törődést igényel, mint egy lakkozott vagy laminált felület. Ahhoz, hogy a napi használat ne hagyjon maradandó nyomot rajta, a vizesrongyos letörlés mellett időnként, hetente-kéthetente, faápolót is igényel.

Eddig egy bolti bútorápolót használtam, ami nagyon bejött. Megfordult ugyan korábban a fejemben, hogy jó lenne csinálni valami házi kencét, de a kényelem nagy úr, lusta voltam nekiállni.

Pár hónapja azonban Opti, a bútorápoló, eltűnt a boltokból. Nem találtam másik szimpatikus terméket helyette, csak nagyon drágát vagy rendelőset, amihez meg nem volt hangulatom. Húztam-halasztottam a beszerzést, de túrtam végül a neten is, és tényleg 10 perc alatt, méhviaszból és lenolaj kencéből csak készítettem egy két összetevős bútorápolót.

Méhviaszos bútorápoló házilag

Szuperül működik, ezért megosztom, hátha másnak is jól jön majd a recept.
Nálunk mind a két alapanyag alapból volt itthon (méhészfelmenők és barkácsfüggőség okán), de hobbiboltban és barkácsáruházban szerintem mindegyik könnyen beszerezhető.

Méhviaszos bútorápoló

Hozzávalók:
– 1 dl lenolajkence
– 20 g méhviasz
– extra: pár csepp illőolaj

Elkészítés:
Egy fém edénybe vagy akár konzervdobozba beleöntjük a lenolajkencét és beleszórjuk a méhviaszt. Addig melegítjük, amíg a méhviasz felolvad, majd megvárjuk, hogy kihűljön. Az állaga hidegen krémszerű.

Ennyi! Készen is vagyunk!

Nem hiszem, hogy 1 éven belül megromlana, de ennyi idő alatt valószínűleg el is fogy. Lezárt üvegben tárolom.
Az olajos-viaszos lábost pedig melegen, papírtörlővel lehet a legegyszerűbben kitisztítani.