Az otthoni hinta a kerttel és gyerekkel rendelkező felhasználók számára szerintem kényes kérdés. Léteznek ugyan gyári termékek, de legtöbbjük méret és korhatáros, valamint elég hamar tönkre is mennek. Nálunk az ősrégi vas játszótéri hinták bírták a legtovább, melyek ugyan gyerekcsípőre optimalizáltak, de a felnőtt hintázók jórésze a kiszállás megkezdéséig ezt úgyis figyelmen kívül hagyja. A láncrögzítő karabiner azonban pont most kopott ki, boltba menni nem lehetett, így sürgősen kellett egy megoldás. Ez lett a majomhinta.

Majomhinta otthon

Miért pont majom?

Összesen 3 dolog, pár méter kötél, egy ülőrúd és egy igazi fa kell hozzá, ezen kívül unisex és one-size, valamint fél óra alatt kész. Nem is kell több indok hozzá.

A szükséges hozzávalók itthon voltak, így készült rögtön három is, 2 sima és 1 extra. Utóbbi a két-kapaszkodós normál hinta majomváltozata.

Csinálj Te is! Mutatom hogyan:

Majomhinta hozzávalók:  

– kb. 4 m kötél (ebből kb. 2 m kell a csomók megkötéséhez, a többi pedig attól függ milyen magasra kötjük a hintát)
– 30-50 cm hosszú fadarab, amely elég masszív ahhoz, hogy elbírjon
– egy fa vagy állvány amire kötjük a hintát

Így csináld:

Égesd le először a kötél mindkét végét, különben kifeslik.
Köss a kötél egyik végére egy perecfül / nyolcas csomót.
Így, videó: Nyolcas csomó kötése

Majomhinta otthon

Dobd át a kötelet azon a faágon, ahova a hintát rögzíteni szeretnéd. Fogd a kezedbe a kötél mindkét végét és fűzd át a csomó fülén a kötél szabad végét, majd húzd vissza a csomós véget a fára.

Majomhinta otthon
Majomhinta otthon

Rögzítés kész.
Vedd elő az ülőfát és köss a közepére egy szorító-nyolcast.
Így, videó: Szorító-nyolcas kötése

Majomhinta otthon

A csomó csúsztatásával állítsd be az ülőrúd magasságát. Inkább kicsit magasabbra tedd, mert terhelésre úgyis lejjebb kerül.
Ha belőttük a szintet a szorítót terhelés előtt mindenképpen le kell biztosítani. Erre tökéletesen megfelel egy dupla (szimpla) marinéni, ami egy sima csomó, amit megkötés előtt a terhelt szár körül kétszer (egyszer) körbetekerünk.

Majomhinta otthon

Ha készen vagyunk és hosszú kötéldarabunk maradt, vágjuk le a felesleget és égessük le újra a kötél végét.
Az extra változat annyi, hogy két függesztéssel dolgozunk, azaz két kötelet rögzítünk az ülőrúd két szélére.

Majomhinta otthon

A csomókról persze lehetne vitatkozni, vannak ennél profibb rögzítési módok is, de ezek viszonylag egyszerűek és helyesen megkötve biztonságosak.

A kötél egyéni belátás dolga. Spárgából és egyéb kétes állapotú kötélből ugye nem készítünk hintát, de azért nem feltétlenül kell technikai kötelet használni. Barkácsáruházakban is kaphatók olyan kötelek, amelyek hintának pont megfelelnek.  A miénk ugyan mászókötélből készült és nem sajnáltam szétvágni a hosszút, de hegymászóboltokban lehet venni méterre is, dinamikus és statikus egyaránt jó.

Akinek van otthon nagy vize, vagy vízpartja az fölé is szerelheti, ahogy az autentikus vízparti majomhintákat szokták…