Ha neked is van régi lambériád és nekiállnál felújítani, jó helyen jársz!
Őszinte leszek, nem leszel kész egy délután, de a végeredmény miatt megéri belevágni, szóval hajrá!

hogyan fessunk lamberiat

Milyen festéket válasszunk?

Sokféle festék van a piacon, de beltéri lambéria esetén mindenképpen vizes bázisú festéket érdemes választani.  A vizes bázisú festékek előnye nem csak annyi, hogy kevésbé büdösek, de az ecseteket és mindent, ami kapcsolatba kerül a festékkel vízzel lehet elmosni. Ez szerintem szintén nagy előny.

A fényes-selyemfényű-matt változatok közül pedig a selyemfényűt javaslom. Színtől függetlenül, szerintem a legtöbb felületnek, így a lambériának is ez áll a legjobban.

Az ár és korábbi tapasztalatok alapján mi a Trinát aqua selyemfényű zománcfestéket választottuk a lambériafestéshez. Ez is vizesbázisú, ráadásul ár-érték arányban sem rossz festék.  A fedőképessége sajnos inkább közepes, a megsárgult régi lambériát nekünk 3 rétegben kellett lefesteni, hogy szépen takarjon. Alig merem leírni, hogy 4 rétegnél lett (volna) igazán szép.

Nem rossz festék, de utólag úgy gondolom megérte volna megvenni erre a célra is a drágább, de nálam jól bevált bútorfestéket a Tikkurila Feeling Furtniture-t. Ez is vizesbázisú és selyemfényű, de árban a Trinát Aqua duplája.

 • A Trinát Aqua kb. 4200 Ft/l és kb. 10 m2-re elég.
 • A Tikkurila Feeling Furniture kb. 7500 Ft/0,9 l és 8-10 m2-re elég.

Egy jó festékkel sok munkát és időt takaríthatunk meg és az eredmény is szebb lesz. Ha most állnék neki, megvenném a drágább Tikkurila-t.

Mi amúgy nem használtunk alapozót, valahogy kimaradt, nem is értem miért, de kicsit már bánom. Alapozóval valószínűleg 2 réteg Trinát Aqua is szépen fedte volna a mi régi lambériánkat is. Új lambéria esetén 2 réteg festék alapozó nélkül is szép felületet ad, de a régi lambéria ebből a szempontból macerásabbb.

A krétafestékekkel sajnos nincs tapasztalatom, olvastam róla, hogy egy rétegben fed alapozó nélkül, de még nem próbáltam.

Ha kiválasztottuk és megvettük a festéket, jöhet a munka látványos része, az előkészítés, takarás és maga a festés.

lamberia felújítása

Lambériafestés lépésről-lépésre

 1. Szedd le a lambériáról a szegőléceket, ha sérült vagy cserélni fogod.
 2. Csiszolni nem feltétlenül kell, de portalanítsd a lambériát!
  Mi nem csiszoltunk, csak seprűvel, illetve nedves ronggyal portalanítottuk, főleg az illesztéseknél, ahol jellemző, hogy megül a sokéves por.
 3. Maszkold körbe a falat a lambéria szélén, mert a mennyezeten használt festék nyomot fog hagyni a falon és látszani fog, akkor is, ha ugyan arról a színről van szó. (Kontrasztos színeknél meg pláne)
 4. Az alapozást vagy az első réteg festését az illesztésekkel, azaz két lambéria találkozásánál célszerű kezdeni, mert ide több festék szükséges és nehezebb is felvinni. Ehhez jobb ecsetet használni.
lamberia felújítása

5. A lambériák „tetejét” azonban már hengerrel jobb és gyorsabb festeni, hengerrel ugyanis szebb és csíkmentesebb felületet fogunk kapni. Az a legjobb boltban, ahol a festéket vesszük kérünk a festékhez való szivacshengert is!

lamberia felújítása

6. Az első réteg száradása után, főleg ha világos színnel festünk, minden illesztési pontatlanság és hézag jobban fog látszódni, mint korábban. Ez főleg régi lambériák esetén jellemző. A problémát akril tömítővel lehet megoldani, mégpedig úgy, hogy a résekbe nyomott tömítőt vizes ujjal szépen elsimítjuk. Pepecs munka, de ha kihagyod nem lesz szép a felület.

lamberia felújítása

7. Ha kész a tömítés festéktől/alapozástól és színtől függően jöhet a következő vagy utolsó réteg festése.

Ha a szegőléceket nem cseréltük, akkor készen is vagyunk!

Ráadás:

Ha cseréljük a szegőlécet, akkor az új szegőlécek felrakása külön történet, de nagy segítség a szögbelövő, a gérvágó és egy férfi, aki fel is rakja. A szegőket lehet előre is festeni, de az illesztéseknél utólag is biztosan javítani kell. Ha le van festve felrakás előtt egy rétegben, kevesebbet kell festeni a fejünk felett, ami azért előnyös.

A szegőknél nekünk muszáj volt újra elővenni az akril tömítőt, de ez már tényleg az utolsó lépés volt.

Mennyibe kerül a lambériafestés?

A kb. 45 nm alapterületű tetőtér lambériájának javítása és festése alapanyagárban nekünk ennyibe került:

 • 2 doboz 5 l-es Trinát Aqua: 25 000 Ft
 • Fa szegőlécek: kb. 20 000 Ft
 • Ecsetek: kb. 2000 Ft
 •  5-6 tubus akril tömítő: 4000 Ft
 • Maszkolószalag: kb 2000 Ft
  Összesen: 53 000 Ft

Időigény

kb. 40 munkaóra maszkolással, takarással, tömítgetéssel és szegőléc leszedéssel együtt.

Lamberia felújítás előtt
BEFORE
Lamberia felújítás után
AFTER