Békeidőben is sokan készítenek adventi koszorút, de járványhullámok alatt-között, talán még többen vágyunk rá. Készen is lehet kapni gyönyörűeket és sokfélét, de miért ne készítenénk ebből is házit?

Egyszerűbb mint aminek látszik, ráadásul a koszorú mellett az alkotás öröme is a miénk.

Aventi koszorú készítés
2020
2019

A rutinosabb versenyzők meglepően sok mindenből képesek adventi koszorút készíteni, de ha egyszerű megoldásra vágysz és nincs tavalyi „maradék” az alábbi dolgokat kell beszerezni hozzá:

Adventi koszorú kellékei:

Alapanyagok

Aventi koszorú készítés
 • Koszorúalap: szalma, moha vagy zöldezett (virágboltokban gyakran kapható díszítés és gyertya nélküli örökzöldekkel letűzött fenyős vagy vegyes alap is)
  Nem kell ám minden évben új koszorúalapot venni! Szezon végén a leégett gyertyákat és a hulló díszítés eltávolítjuk, de maga az alap több évig használható!
 • Gyertya vagy mécses, 4 db (méret: magasság min. 7-8 cm, átmérő min 4 cm) Gyertyából minden évben újat szoktam venni, de ha nem égettük el a tavalyit, a környezettudatosság jegyében a tavalyi is használható!
 • Néhány kisebb fenyőág vagy valamilyen örökzöld levél (fenyő, boróka, tuja, magyal, tiszafa, borostyán vagy bármi, amit a kertből erdőből gyűjteni lehet)
 • 4 db gyertyatüske vagy 50 cm vastagabb drót (14-es vagy 16-os)
 • apró karácsonyfadíszek, gömbök, termések, tobozok vagy bármi, amit ragasztani lehet, nem rohad és kibír 4 hetet dekorációként.
 • 1 m közepes drót (12-es vagy 14-es), nem kötelező, csak ha dróttal és nem csak ragasztással szeretnénk rögzíteni
 • 2 m szalag (nem kötelező)
Aventi koszorú készítés

Eszközök

 • Ragasztópisztoly minimum 2 patronnal
 • Metszőolló a fenyő és örökzöldek aprításához
 • Csípőfogó (Mert drótot nem vágunk ollóval, ugye?!)
Aventi koszorú készítés

Hol lehet az alapanyagokat beszerezni?

Advent közeledtével koszorúalapot és gyertyát nagyjából bárhol lehet kapni. Élelmiszerboltokban, barkácsáruházakban és természetesen a hobbi boltokban is. Ha azonban nem vagy túlságosan árérzékeny érdemes elmenni a közeli virágboltba is! A legtöbb virágboltban ugyanis koszorúalapot, gyertyát dekorációt és szalagot is árulnak külön, nem csak kész koszorút. Általában megfelelő drótot is kapsz, de lehet, hogy kérni kell. (Nekem legalábbis szoktak adni.)

Jó tanács!
Ha nincs még ragasztó pisztolyod és most tervezel venni, rögtön vegyél hozzá plusz patront is! Amikor ragasztani kezdesz a patron hamar elfogyhat és nem lehet minden sarkon kapni.

Örökzöldek

Sokan egyáltalán nem is raknak növényt az adventi koszorúra, textillel, fonallal vagy más anyaggal dekorálnak, de nálam a fenyő vagy legalább egy pici örökzöld, mindig kötelező elem. Nem feltétlenül kell telibe zöldezni a koszorút, mint ahogy a lenti képen látszik, de az adventi koszorú nekem azért némi fenyővel az igazi. A koszorúra való zöldet is meg lehet venni virágboltban, de egyetlen koszorúhoz nagyon kis mennyiség is elég, ezért azt javaslom nézz körbe előbb otthon, a környékeden vagy a kertben, hátha tudsz gyűjteni valamit.

Aventi koszorú készítés

Ha több ötletre vágysz kövesd a blogot, mert hamarosan azt is megmutatom, hogyan készül nálunk az adventi koszorú.