A bazsalikom egy csoda. A csodákról meg általában azt szokták mondani, hogy várni kell rájuk (és felismerni). És ez pont igaz a bazsalikomra is.
A zárójeles rész pipa (bazsalikom= csoda), de hogy miért kell rá várni az csak később jön.

Ha számba vesszük, hogy honnan szerezhet bazsalikomot egy földi halandó, akkor nem lesz túl hosszú a lista:

 • Van a zacskós szárított.
 • Van a bolti/kertészeti cserepes.
 • Néha belefutni friss zacskósba is, de felénk pölö nincs.
 • Néha szezonban van a piacon.

Szerintem kb. ennyi.
És aki kóstolt már friss bazsalikomot, az nem hiszem, hogy a zacskós szárított verziót nem csak muszájból veszi. A bolti cserepes ugyan friss, de nekem nem pálya. Túl van csomagolva (cserép, föld, fólia), ráadásul hamar el is pusztul. A piacos nénibácsik szezonális felbukkanására meg ugye balgaság lenne alapozni. Fajsúlyos dolgokat (azaz a friss bazsalikom kérdéskörét) nem szabad a véletlenre bízni.
A legbiztosabb választásnak nekem azt tűnik, ha csinálom magam.

Várni mellesleg meg azért kell, mert most vetünk, aratni meg kb. júniustól fogunk. Igaz, ha olyan jó vagy mint én, akkor ezt egészen a fagyokig tudod majd csinálni (mármint az aratást).
Kis meló, nagy csoda. Szeretjük ugye?

Bazsalikom hogyiskell:

Én mindig magról nevelem a palántát és azt ültetem ki a végleges helyére.

Biztosan lehet helybe is vetni, azaz rögtön a végleges helyére (kertbe, ágyásba, nagy cserépbe), de nekem ez nem működik jól. Ha korán szeretnénk erős és egészséges növényeket, amiről nem csak kb. 3 levelet tudunk szüretelni alkalmanként, akkor bizony a bazsalikomot palántázni kell. A magvetés ideje lakásban február vége és április eleje között van. Később is lehet vetni, de akkor inkább tegyük ki a cserepet a szabadba és fokozottan figyeljünk arra, hogy a kelés ideje alatt a talaj ne száradjon ki.

Szükséges alapanyagok:

 • Valami amibe ültetni lehet, de van luk az alján
 • Föld (kerti a nagyitól, félreeső domboldalról vagy bolti palántaföld, de semmiképpen sem muskátli vagy egyéb virágzó növényeknek szánt föld)
 • Homok (akár el is hagyható)
 • Bazsalikom mag
 • Jelölő (ha feledékeny vagy, több mindent ültetsz. Tipp: gyógyszertárban és hobbiboltokban is lehet darabra kapni fa spatulát, olyat mint a képen. Keresztneve a gyógyszertárban: nyelvlapoc)

Az ültetés:

 1. A földet keverd össze kb. fele-fele arányban homokkal. Ha nem használsz vagy nincs homokod, az nem feltétlen baj, de fokozottan ügyelj arra, hogy ne locsold majd túl a frissen kikelt palántákat és sok fényt kapjanak.
 2. A bekevert földet szórd bele a cserepedbe és kézzel kicsit tömörítsd le.
 3. Szórd a felszínre a bazsalikom apró magjait kb. olyan sűrűségben, mint ahogy a só van a sós kifli tetején. A magokat földdel betakarni nem kell, a bazsalikom fényen csírázik!
 4. Öntözd meg annyira, hogy átnedvesedjen az egész talaj, de ne álljon alatta a víz.
 5. Tartsd fényes-inkább napos és 15 ºC feletti fedett helyen. (Belső és nem északi ablakpárkány tökéletes.)
 6. Várj pár napot és láss csodát!
Bal alsó sorban bazsalikom, a jobb oldalon meg épp várjuk, hogy az legyen.

Ha kikeltek a magok, a palántákat továbbra is tartsd nedvesen és fényes, de nem túl meleg (max. 20 22 ºC) helyen neveld őket. Minimum 3-4 hét kell, hogy megerősödjenek és edzés után a végleges helyükre (kiskert, nagykert, erkély) ültethessük őket. Ha szép az idő a cseperedő növényeket időnként ki lehet tenni napozni, hogy szokják a külvilágot, de amíg hidegek az éjszakák ne maradjanak kint végleg

Hajrá!