Cserépbe vagy szabadföldbe?

Azt hiszem eléggé megszoktuk már a cserepes bazsalikom látványát, de két dolgot azért le kell szögezni.

  • Konténerben vagy cserépben bazsalikomot nevelni szerintem szükségmegoldás
  • A bazsalikom nem szobanövény

Ha nincs föld, ahová kiültethetnénk, akkor megoldás a cserép.
Ha van, akkor nem kérdés: Szabadföldbe vele!

Nem csak a bazsalikomra, de általánosságban is igaz, hogy a konténerben nevelt növények folyamatosan több odafigyelést és törődést igényelnek. Szabadföldi társaik ezzel szemben elég jól elvannak egyedül is, ha túlélik az első pár hetet, a begyökeresedés időszakát.

Cserépbe vagy szabadföldbe? Bazsalikom

A 10 napos augusztusi szabadságot egy teraszon hagyott cserepes bazsalikom tuti nem él túl, ha nem jön át Anyós vagy a szomszéd néni. A szabadföldi, ugyan szintén nem fogja megköszönni, hogy otthon hagytad a 40 fokban, de azért kibírja.

Ha elég nagy a cserepünk vagy amibe ültetünk, akkor viszonylag jó eredményeket lehet elérni így is, bár én általában kertbe ültetem a bazsalikomot. Idén az összehasonlítás miatt két fajtát vetettem, és ültettem belőlük cserépbe és virágládába is. Meglátjuk melyikből mi és mennyi lesz.

Aktuális feladat viszont a kiültetés.

A 4-5 hete magról vetett és eddig belső ablakpárkányon nevelt bazsalikomokat most kell szét és/vagy kiültetni. Szép szóval pikírozni. Pár hete nagyon melegre váltott az idő, ilyenkor a palánták bent már megnyúlhatnak, ahogy az enyémek is elkezdték. Én már akkor kiültettem az első adagot, de a fiatalabbakat csak kiraktam egy védett helyre. Azokra most kerül majd sor, ha végre újra jó idő lesz.

Cserépbe vagy szabadföldbe? Bazsalikom

A kiültetés előtt pár napig mindig edzeni kell az addig bent nevelt palántákat.
Ez annyit jelent, hogy a beltéri állandóság után egy védett helyen pár nap alatt hozzászoktatjuk őket a zord természeti elemekhez. Az első hiba, amit ilyenkor elkövethetünk, ha rögtön erős napra tesszük őket, mert pont szépen süt és nekünk meg jólesik. A lényeg a növényeknél a fokozatosság. Először csak árnyékba, vagy csak kicsi napra tesszük ki őket. Pár nap múlva jöhet a tűző is, de csak fokozatosan. Elég kiszámíthatatlan mostanában a tavasz, de ha pár napra felhős-borongós időt és nem kánikulát jósolnak, akkor az előbbi lesz az ideális a palántáink kiültetéséhez. (Kivéve ha novemberi hideg, vagy fagyveszély társul hozzá.)

Ha cserepezünk, akkor a cserép legyen akkora, hogy a nagy nyári melegben bazsalikomunk, majd kibírja napi egy locsolással kókadás nélkül. Ezzel gondolom azért nem mindenkinek segítettem. Sarkosan fogalmazva, 30 cm cserépátmérő alatti dologba szerintem nem igazán érdemes bazsalikomot ültetni. Ha kevés földbe, azaz kis cserépbe ültetünk, akkor nem tudjuk majd annyira locsolni a növényt, mint ahogy szárad. Persze van aki csepegtető öntözést használ cserépben is, vagy naponta többször is locsol. Úgy kell nekik:) Sok vízzel öntözni, hogy megálljon alatta a víz pedig szintén nem érdemes. A bazsalikom nem mocsári, nem szeret vízben állni.

Ha szabadföldbe ültetünk, akkor ezek mindig lassabban indulnak majd be, mint a cserepesek. Pár hétig a sikeres kiültetés legfőbb jele az, hogy felül minden éppen olyan, mint az előző nap.  Hogy a föld alatt mi történik azt ugye nem látjuk, de ha a darabszám és a szín stimmel, akkor valószínű komoly munka folyik lefele és oldalirányba. Ez a begyökeresedés időszaka. Jól jön ez majd a forró nyár átvészeléséhez.
Idén volt némi veszteségem, valami elfogyasztotta néhány védencemet, de ezzel mindig számolni kell.

Cserépbe vagy szabadföldbe? Bazsalikom

Elég Jól látszik, hogy az alsó két levél, a sziklevelek elsárgulnak amint megjelentek felette a „rendes” levelek. A bazsalikom kétszikű és amúgy rendszertanilag az árvacsalánfélék vagy ajakosok családjába (Lamiaceae) tartozik, ahova a levendula és a zsálya is. Jó kis család ez.

A legkorábban, még február végén vetett magoncaimat viszont már kicsit vissza is csíptem. Meg volt az első szüret. Fontos, hogy időről időre visszacsípjük őket. Így lesznek szép bokros növényeink és virágozni sem fognak olyan hamar. Hogy az utóbbi miért fontos azt legközelebb elmondom. Addig csak ültessetek és csípjetek ti is, ha kell!

Cserépbe vagy szabadföldbe? Bazsalikom
Before
Cserépbe vagy szabadföldbe? Bazsalikom
After