Legyen szó szemes kávéval dolgozó automata kávéfőzőről vagy egy egyszerű teáskannáról, háztartási gépeinket időről-időre vízkő mentesíteni kell. Gyakran halljuk azonban a figyelmeztetést, csak a gyártó által ajánlott tisztítószereket használjuk!

Nos, a vízkőmentesítés esetében ez nem feltétlenül igaz.

Citromsavval igen, ecettel ne! Vízkőoldás zölden

A legtöbb gyártó saját márkás termékének fő és gyakran egyetlen összetevője ugyanis a citromsav. Márkafüggetlen, több évtizedes szerelői tapasztalattal rendelkező szerelőnk ajánlása szerint is,  fél liter vízben feloldott 2 evőkanálnyi citromsav az automata kávéfőzők vízkőtelenítésére is biztonságosan használható.

Nem indokolt megvásárolni a gyári, gyakran túlárazott és túlcsomagolt, speciálisan kávéfőzőkhöz készült vízkőtelenítő folyadékokat, hiszen ezek jól helyettesíthetőek a citromsavval.
(Figyelem! A zsíroldó/tisztító tabletták használatát a citromsavas vízkőtelenítés azonban nem helyettesíti!)

A kávégép tisztítása ecettel azonban tényleg nem jó ötlet, sőt TILOS!

Az ecet a citromsavval ellentétben ugyanis alak- és méretváltozást okoz a szilikon tömítéseknél, mely előbb-utóbb a készülékek meghibásodáshoz vezet. Ezért nem szabad a kávéfőzőket ecettel vízkőteleníteni. Citromsavval azonban igen!

A citromsav nem csak a kávéfőző, de más háztartási gépekhez (vízforraló, teafőző, mosógép) és takarításhoz is használható.

A citromsav tényleg egy zöld tisztítószer!

3 + 1 indok, miért citromsavval és ne ecettel!

Környezetbarátabb kiszerelés és csomagolás

A citromsav környezetbarát, ugyanis por alakban, nagyobb kiszerelésben és papírzacskós csomagolásban is kapható. Fél liter vízben feloldott 2-3 evőkanál citromsav mindenféle készen kapható fürdőszobai és konyhai vízkő eltávolító terméket helyettesít! Ha hiányzik az illat, pár csepp illóolajjal ez is megoldható.

Ezzel szemben az ecetet csak hígított oldatként vásárolhatjuk meg, ami azt is jelenti, hogy 1 l háztartási ecet esetén 8-9 dl vizet is teljesen feleslegesen műanyag palackba csomagolunk. Emiatt nagyobb térfogatú és nagyobb súlyú terméket kell szállítani, több lesz a keletkező hulladék is, amely összességében nagyobb környezeti terhelést jelent.

Szagtalan

 A citromsav feloldva szagtalan, az ecet azonban szúrós szagú folyadék, amely párologva maró és irritáló hatású.

Biztonsággal használható takarításhoz, kávéfőzőkhöz, de lekvárba is tehető

A citromsav elég univerzális. Jó lesz takarításhoz, kisgépek tisztításához, sőt még az eperlekvár is jobban megőrzi a színét, ha kilónként fél mokkáskanálnyi étkezési citromsavat keverünk bele.

Olcsó

Tényleg az. Ez az egyik legolcsóbb verzió, ha tisztítószert keresünk.