Hallottál már róla? Nem kell hozzá sok dolog, mégis életet lehel a fáradt vagy egyenes hajba, de csodát tesz a göndör fürtökkel is, kinek-melyik.
A lenmagzseléről egy „göndör” FB csoportban hallottam először, amire szögegyenes hajú ismerősöm hívta fel a figyelmem. Habár nem maradtam sokáig a csoportban, hálám mégis örök:
Mióta lenmagzselét használok teljesen megváltozott az életem!
Gond vele, hogy kész termékként nem igazán kapható. A bolti, amikor utoljára próbáltam hatásban pedig nem tudta azt, mint az otthon csupán lenmagból és vízből főzött verzió. A házi legnagyobb hátránya azonban sajnos az hogy 1-2 napnál tovább hűtőben sem áll el.
Bármilyen szép is lett tőle a hajam, pár naponta nem álltam neki zselét főzögetni, muszáj volt megoldást találnom az eltarthatósági gondokra.
Szerencsés véletlen, hogy natúr kozmetikumokban és szappanokban utazó barátnőm is főzött egy adagot, annyi ódát zengtem róla. Amikor pedig arról kérdezgettem, meddig áll el Neki, kiderült, hogy rutinból COSGARD-ot is cseppentett bele. (A COSGARD egy, az Ecocertáltal is elfogadott, tanúsított biokozmetikumokban is használható tartósítószert.)
Az eltarthatósági gond ezzel meg is oldódott! Ezúton is köszi Virág!
A szebb hajért cserébe, havi szinten 10 perc alatt zselét főzni pedig már nem is olyan nagy macera, ugye? Filléres kozmetikum, gyorsan elkészül és nagyon sok ismerősömnek bevált.
Próbáljátok ki Ti is!
Használat: A lenmagzselét két módon is lehet használni. Hajmosás után vizes hajra kenni (1) vagy száraz hajra akár napi szinten zseléként használni (2).
Nekem göndör, száraz és könnyen „szőrösödő” hajam van, az vált be, ha hajmosás után vizes hajra 2-3 diónyi mennyiséget teszek, majd száraz hajra is, 1-2 naponta egy keveset. A hajból nem kell kimosni.
Lenmagzselé recept
Hozzávalók (1,5-2 dl mennyiséghez):
- 3 evőkanál evőkanál lenmag
- 3 dl víz
- 30-40 csepp Cosgard (tartósító)
- néhány csepp illóolaj (elhagyható)
Elkészítés:
A vizet felforralom, és a forrásban lévő vízbe beleszóróm a lenmagot. Pontosan 3 percig főzöm nem tovább, ez fontos lépés! Majd rögtön, még forrón leszűröm egy fém szűrővel. Üvegbe töltöm és ha legalább langyosra hűlt belecseppentem a Cosgard-ot is. Jól összerázom és tádáám, készen is van!
Aki szeretne illatosat, cseppenthet bele néhány csepp illóolajat is. A recept szerinti mennyiségből nekem 1,5-2 dl kész zselé szokott lenni.
A főzési idő viszont tényleg kritikus pont!
Ha túl sokáig főzzük, nem lehet leszűrni forrón sem, annyira viszkózus és kocsonyás lesz. Fontos, hogy csak addig főzzük amíg még forrás közben is híg és vízszerű az állaga, ahogy kihűl, szépen besűrűsödik majd. A 3 perc nekem bevált, de lehet kísérletezni.
COSGARD: Natúr kozmetikumokban alkalmazható tartósító szer, neten vagy szappanboltokban kapható, adagolása: 20 csepp/100 ml
A recept eredeti ötlete innen származik, de az ott leírtakkal ellentétben nekem hűtőben sem állt el csak 1-2 napig. Fagyasztani nem csak macerás, de kiolvasztás után rossz állaga lett, szóval nem az igazi.
Szólj hozzá!