Jó elmenni, de ugye milyen jó újra otthon? Főleg, ha még kaja is van…
Ha nincs, és igazából mért is lenne, hiszen pont most jöttünk meg ebből-abból-nyaralásból, akkor pedig főzni kell valamit, de gyorsan.
Valamit, ami meleg-könnyű-mindenkiszereti-egyszerű és finom.
Eddig csak egyetlen mentő ötletem volt az ilyen helyzetekre. Most lett egy új is, a sültparadicsomos paradicsomos rizottó.

Sültparadicsomos paradicsomos rizottó

A receptet látva, lehet persze vitatkozni, hogy ez így nem is igazi, mert 7 PERC ALATT FŐZZÜK KÉSZRE KUKTÁBAN, de a kötekedők és ráérősök inkább lapozzanak (azért persze pusziljuk őket is).  A receptgazda, Stahl Judit szerint az eredmény „szinte autentikus”. Erre igazából nem tudok mit mondani, mert én még csak ilyen kuktás rizottót ettem, de a mi konyhánkban ez is megteszi.

Az alap recept egy jó régi gombás zöldborsós rizottó, aminek a gomba nélküli verzióján szocializálódtam.

Zöldborsós rizottó

Idén, nyaralásból hazatérve a készleteimet és a lelkiállapotomat is figyelembe véve viszont módosítanom kellett. Így lett belőle sültparadicsomos paradicsomos, ami a keresztségben a hazatértős nevet kapta.

A folyadék – rizs arányt és a 7 perces kuktás főzést betartva a recept bátran variálható. Tényleg pillanatok alatt készen van és biztos siker.

Sültparadicsomos paradicsomos rizottó (4 adag kisétkűeknek)

Hozzávalók
A paradicsomos rizottóhoz:
5 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
40 dkg arborio vagy bármilyen rizottó rizs
5 dl húsleves (Ha nincs leves, akkor sima víz, de leveskockát ne, jó?)
5 dl paradicsomlé
6 dkg reszelt parmezán vagy bármilyen kemény sajt

A sült paradicsomhoz (feltét):
5 ek olívaolaj
20-30 koktél paradicsom
3 gerezd fokhagyma
10 levél friss bazsalikom

Elkészítés
A kuktában felolvasztjuk a vaj felét és közepes lángon megfonnyasztjuk rajta az apróra vágott hagymát, de éppen csak annyira, hogy ne barnuljon meg. Hozzáöntjük a rizst, és 1-2 percig kevergetve kicsit megpirítjuk ezt is.

Ezután az edénybe öntjük a folyadékokat, ha kell megsózzuk, majd lezárjuk a kuktát, és a forrástól számítva 7 percig főzzük. Tényleg ennyi kell, 7 perc!

Amíg fő a rizs a feltéthez az apró paradicsomokat olívaolajon pár perc alatt egészben megfonnyasztjuk egy serpenyőben. A sütés végén rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, megpirítjuk, hogy kicsit illatozni kezdjen, majd lezárjuk. Beledobjuk a durvára vágott bazsalikom leveleket, összeforgatjuk az egészet és kész is.

Ha lejárt a rizs 7 perce, levesszük a tűzről a kuktát, csap alá tesszük és hideg vizet folyatunk a tetejére. Kieresztjük a gőzt és kinyitjuk az edényt. Belekeverjük a maradék vajat és a reszelt sajtot. Pár percet állni hagyjuk, majd voila, ez is kész!

Tálaláskor kanalazzunk rendesen a sült paradicsomos dologból a rizsünk tetejére és fogyasszuk jó étvággyal!

Sültparadicsomos paradicsomos rizottó

P.S. Sokat papoltam idén a bazsalikomról, így remélem minden lelkes olvasóm portáján virít egy cserépnyi. Ha eddig nem tudtátok volna mire használni, akkor ez a recept ebben is segít.