Furcsa véletlen, hogy pont a régi élet utolsó napján kaptam ajándékba és hoztam haza lelkesen Szabit, a kovászt.

Kovász
Kovász a HÉV-en

A karantén és az új helyzethez való alkalmazkodás nálam azonban elsöpört minden lelkesedést és lekötötte az összes energiám. Tönkre is ment a kovász.
Történt mindez annak ellenére, hogy nem volt olyan ismerősöm, akivel ne lehetett volna kovászról értekezni. Vagy büszkén küldözgették az első próbálkozásokról és a jobbnál jobb kenyerekről készült képeket, vagy éppen kiakadtak, mert az egyik családtag újabb etetni való éhes szájjal, kovásszal tért haza.

Idővel aztán leesett, nem csak az én kapcsolataim álltak neki kovászt nevelni és kenyeret sütni, hanem jószerivel fél Magyarország.

Közben az ország másik fele – ahová jelenleg én is tartozom – szép csöndben ufóvá vált. Hitetlenül néztük a karanténkovászolók és kenyérsütők hirtelen benépesült táborát és nem értettük hogyan lett ekkora láz. Mondom mindezt úgy, hogy duzzogva és muszájból eszem csak kovászos kenyéren kívül mást.

Kovászos házi kenyér

A miértre persze sok magyarázat van. Az egyik a plusz idő, amit most sokan nyertek, a másik meg az alapanyaghiány.  Ezek is benne lehetnek, de mégsem hiszem, hogy több tízezer embert cselekvésre késztető erő az unalom, a felhalmozott liszt és a kevés élesztő. Nem hiszem, hogy a 24 órán át pátyolgatott kenyér motivációja csupán alapanyag felesleg vagy hiány.

Azt hiszem, hogy a hajtőerő valami ösztönösebb, a lélekből készült dolgok, az egyszerűség, a küldetés és a valódi közösségi élmény utáni vágy.  

A kovászban és a kenyérben ez most mind benne van.

Kovász

Hiába vagyok éppen a nem-kovászolók oldalán, örülök, hogy ennyivel több ember tudja mi a kovász. Pont ennyivel több ember becsüli már a jó kenyeret is, és a lélekből sütő pékek munkáját. Ha csak ennyit nyertünk a karanténkovásszal, már akkor is jobb hely lett a világ.

Mi ufók közben persze nagyon várjuk, hogy kinyisson ez a jobb hellyé lett világ.  A jelenlegi helyzetben nem is kívánhatok mást:

Az erő legyen veled, vagy legalább a hűtődben kovász!

Kovász