Messzinek tűnhet még a tél, pedig ami pár héttel ezelőtt csak közelített, az hamar valósággá vált. A meleget még érzed, de igazából tudod, hogy elmúlt, oda az idei nyár.
Lehet kicsit szomorkodni miatta, vagy akár menteni is, ahogy a romantikát szokás.

De a bazsalikom zöld még! Nem olyan ropogós, mint egy hónapja, de nem is sárga. Ilyenkor elrakva, pedig valami egészen más.
Kell hozzá olaj is, valami jóféle, mert szárítva nem lesz az igazi. De ha egyszer kinyitod az üveget, amit most lezársz, már az illatától tiéd lesz újra a nyár. Az a nyár, amit most még annyira menteni, vagyis inkább csak tartósítani próbálsz.

A bazsalikomot még időben elkaptam, learattam és most végre el is raktam télire.

A napfény íze - Bazsalikom olajban

Bazsalikom olajban

Hozzávalók:
-bazsalikom (amennyi van)
-olaj (jó minőségű, amit szeretsz) 1 maroknyi bazsalikomhoz kb. 1 dl olaj kell
-kis üvegek

Elkészítés:
A bazsalikomról leszedjük a leveleket, megmossuk, lecsepegtetjük és konyharuhával minél jobban leitatjuk a levelekről a vizet. Szétterítve kicsit száradni is hagyhatjuk. Fontos, hogy száraz levelekkel dolgozzunk, de vigyázat, mert ha sokáig hagyjuk kint, a levelek megfonnyadnak, ha vizesen terítjük szét és úgy felejtjük, akkor pedig megbarnulnak.

A száraz leveleket felaprítjuk, lábosba tesszük és öntsünk rá annyi olajat, amennyi az aprított leveleket éppen ellepi.

Közepes lángon fedő nélkül felforraljuk és a buborékok megjelenésétől számítva 5-10 percig óvatosan rotyogtatjuk. Idővel a buborékok egyre apróbbak lesznek, ahogy egyre kevesebb víz lesz az olajos bazsalikomban. (Ha vizes bazsalikommal indulunk, akkor sokkal tovább kell forralni és emiatt többet vesztünk az ízéből.) Időnként megkeverhetjük és amikor az olaj elkezd átlátszóbbá válni, illetve csökken vagy teljesen meg is szűnik az opálosság, akkor jó. Kb. ilyen:

A napfény íze - Bazsalikom olajban

Gyorsan, forrón apró üvegekbe rakjuk és száraz dunsztban, bebugyolálva hagyjuk kihűlni.

A napfény íze - Bazsalikom olajban

Egy üvegbe egyszeri felhasználásra szánt adag kerüljön, mert felbontás után nekem hűtőben sem áll el pár nap- egy hétnél tovább. Felbontás nélkül viszont sokáig elvan.
Tésztaszószhoz, köretek vagy húsok ízesítésére is használható, de a főzés legvégén adjuk az ételünkhöz.