A karácsonyi készülődés mézeskaláccsal az igazi. Szerintem társaságban jó megsütni, igaz ilyenkor egyezkedni kell a formákról, ami nem mindig egyszerű. Nálam idén a csupa szív volt a menő.
Süssetek Ti is! Fősütinek, illatnak, kedvcsinálónak vagy csak úgy mellesleg.
Itt egy jó recept:

Mézeskalácsszívek

Rögtönpuha Mézeskalács
(nagy adag)

Hozzávalók:
– 50 dkg finomliszt
– 50 dkg világos rozsliszt
– 24 dkg méz
– 30 dkg porcukor
– 4 ek mézeskalács fűszer (Kotányi)
– 30 dkg vaj
– 4 tojás
– 1 csomag sütőpor

Elkészítés:
A mézet egy lábosban kicsit felmelegítjük és összeolvasztjuk a vajjal meg a mézeskalácsfűszerrel.A liszteket, a porcukrot és a sütőport összekeverjük, majd hozzáöntjük a langyos fűszeres-vajas mézet és a tojásokat is. Kissé ragacsos tésztát kapunk amikor összegyúrjuk, de ez nem baj.

Pihentessük legalább két órát mielőtt kisütjük, de még jobb, ha egy éjszakára a pulton marad (20 fok körüli hőmérsékleten). Hűtőbe is lehet tenni, de ilyenkor megkeményedik a tészta és alaposan át kell gyúrni, hogy felmelegedjen, megpuhuljon és nyújtani lehessen. Pihentetés után mindenképpen gyúrjuk át a tésztát, így sima és fényes lesz.

Nyújtsuk ki a tésztát 0,3-0,5 cm vastagra és szaggassuk ki.
Nem érdemes vékonyabbra nyújtani, mert a vékony mézeskalács túl hamar megsül, kiszárad és kemény lesz. Viszont ha sütés előtt megkenjük tojásfehérjével, fényesebb lesz.

Közepesen meleg (170-180 °C) sütőbe téve kb. 10 perc alatt sül meg el és pont akkor kell kivenni, amikor ránézünk és úgy gondoljuk, hogy még egy kicsit sütni kéne.  Nem kell, ilyenkor vedd ki!
Forrón még lehet, hogy lágy lesz, de ha a tepsiben hagyod pár percig meg fog picit keményedni, de kihűlve is puha marad.  

Mézeskalácsszívek

P.S.:

  1. A rozslisztet ne cseréljük le simára, mert más lesz az íze.
  2. A mézeskalácsfűszerek közül szerintem a Kotányi a legjobb. Nem reklám, nekem ez jön be.
  3. Cukormáz helyett, be lehet mártani csokiba is. Szerintem jobb, mint a cukormáz, de az eltarthatóságot sajnos nem javítja. Hamarabb elfogy, mint a sima…
  4. A fenti mennyiségből elég sok mézeskalács lesz, de nem érdemes keveset sütni, mert tényleg hamar elfogy. Ha valaki mégis bátortalan, felezze el az összes hozzávalót.

Ha marad hozzá erő, csokiba is mártható.

Csokis mézeskalácsszív