A sárgabarack a leghálásabb lekvárok egyike, ráadásul igazi must have, mert valamilyen formában mindenki szereti. Készülhet vele palacsinta, női szeszély, fánk, mézes krémes, grízes tészta, máglyarakás és még sorolhatnám.

Azért hálás, mert szerintem az egyik leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető lekvárok egyike. 10 kg gyümölcsből már elég szép adag lesz. Beosztva, nem mindennapi kenyérre, csak sütibe-fánkra-palacsintába használva, nem lekvárfaló családok simán kihúzzák lekvárügyileg ekkora mennyiséggel a telet.

sargabarack lekvárcimke

Ahhoz azonban, hogy szép világos maradjon a lekvár színe, két dolgot kell betartani. Gyorsan, azaz nagy lángon kell főzni és csak kisebb adag gyümölcsöt, egyszerre maximum 3-4 kilót szabad főzni.

Ha lassú tűzön vagy nagyobb adagot főzünk, az tovább tart és a lekvár színe a hosszabb főzési idő miatt sötétebb- barnásabb lesz, nem pedig szép világos sárga.

A sárgabarackot hámozni sem szoktam, csak megmosom a gyümölcsöt, gyorsan kimagozom és minden egyéb előkészület vagy jelentősebb darabolás nélkül, nagy lángon rögtön meg is főzöm.  A sárgabarackot ugyanis nem szabad magozás után állni hagyni sem, vagy áztatni, mert akkor is gyorsan megbarnul. Főzés végén azonban, ha darabosnak találom fém végű botmixerrel szoktam kicsit pürésíteni, mielőtt a cukrot hozzáadom.

Idén valamivel jobb lett az itthoni sárgabarack helyzet, mint tavaly. Legalábbis a termelő, akitől a lekvárnak valót beszereztük, most egy nap alatt szüretelt annyit, mint tavaly összesen.

Sargabarack lekvarnak

Tegyetek el sárgabaracklekvárt ti is!

Sárgabarack lekvár – nem túl édes

sargabarack lekvar

Mennyi cukrot tegyünk a lekvárba?

Ha érett volt a gyümölcs és nem szeretnénk nagyon édes lekvárt főzni, akkor elég lehet 10-15 dkg cukor is kilónként, ha édesebben szeretjük vagy savanyúbb volt a gyümölcs, akkor 20-30 dkg cukrot is tehetünk bele, de mindig kóstoljuk meg főzés közben a lekvárt. Ha forrón kóstoljuk meg a lekvárt, mindig édesebbnek érezzük, mint hidegen, ezért kell kihűteni kóstolás előtt.

Elkészítés

Mossuk meg a sárgabarackot, magozzuk ki és vágjuk ki közben a barna vagy rossz részeket

A megtisztított és kimagozott barackot tegyük egy nagy lábosba és nagy lángon, gyakran kevergetve kezdjük el főzni. Amikor enged egy kis levet, már kevesebbet kell kevergetni.

Addig főzzük nagy lángon, míg a barackok szét nem főnek (20- 30 perc), de egy idő után sajnos fröcskölni fog. Vigyázzunk, mert minket is megégethet a kifröccsenő lekvár! Ha marad pár keményebb barack vagy nagyobb darab, botmixerrel főzés közben kicsit pürésíthetjük is, de érett baracknál nem is mindig szükséges.

Tegyük bele a cukrot és főzzük még kb. 10 percig. Amikor hozzáadjuk a cukrot, hígabb lesz a lekvár. Kiskanállal vegyünk ki egy kis adagot, tegyük tányérra és ha kihűlt kóstoljuk meg elég édes és elég sűrű-e. Ha nem elég sűrű, főzzük még tovább egy kicsit, ha nem elég édes, tegyünk hozzá cukrot és ezzel is főzzük még pár percig.  

Ha elég sűrű és édes, a rotyogó lekvárt óvatosan töltsük az előre odakészített, tisztára mosott és jól záródó üvegekbe. Húzzuk rá a tetőt, fordítsuk pár percre fejre és száraz dunsztban, takaróval betakarva hagyjuk kihűlni.

A kihűlt lekváros üvegeket töröljük tisztára egy vizes ronggyal és tegyünk rá címkét.

Letölthető címkét sárgabarackhoz ebben a posztban találsz:
https://mindezenvagyok.hu/diy/letoltheto-lekvarcimke-sargabarack/