Igazi őszi ügy. Még zöld volt a kertben a menta, a birs meg tulajdonképpen szeptember óta potyog. Külön-külön egyik sem lelkesített, főleg, hogy az utóbbi eléggé rohad, de a kettő együtt megihletett. Érdemes kipróbálni.

Birsalma-menta-szörp

Szerintem ez az egyik legegyszerűbb szörp, amit valaha főztem. Nagyon jó lett együtt a menta meg a birs.

Hozzávalók (kb. 4 literhez)

– 5 db közepes birsalma
– 1 nagy csokor menta (szárastól  kb  dkg)
– 3 l víz
– 3 kg cukor
– 50 g citromsav

Elkészítés
A 3 l vizet egy nagy lábosban feltettem főni és belekevertem a citromsavat. A birsalmákat jól megmostam, kivágtam a hibás részeket, negyedekre vágtam majd beledobáltam a melegedő vízbe. Fedő alatt szép csendesen addig főztem, amíg a birsalmák jó puhára nem főttek. Nem kell sok neki. Ekkor elzártam alatta a gázt, beledobtam a forró lébe a megmosott mentát is és 1-2 órát lefedve állni hagytam.  

Birsalmás-menta szörp
Birsalmás-menta szörp

Ezután fogtam egy másik lábost meg egy szűrőt és átszűrtem az egészet, hogy megszabaduljak a mentától és a birsalmapéptől.   

Az így kapott halványrózsaszín lébe beleöntöttem a 3 kg cukrot és újra melegíteni kezdtem. Forrástól számítva 5-10 percet rotyogtattam majd forrón üvegekbe mértem. Fejre fordítva hagytam őket kihűlni.

A kihűlt szörp a birsalma magas pektintartalma miatt viszkózusabb, mint a szörpök általában és emiatt kicsit kocsonyásan folyik.
Bodzaszörpre ráunt fogyasztóknak igazi felfrissülés 😉   

Birsalmás-menta szörp
Birsalmás-menta szörp