Egyszerű, gyors és nagyon finom kevert sütemény a két legkevésbé ismert ősgabonából, amit azok is szeretni fognak, akik fintorognak a teljes kiőrlésű lisztek hallatán. Ez a süti egészen biztosan nem lesz száraz és fojtós, még akkor sem, ha teljes egészében teljes kiőrlésű lisztből készíted. Próbáld ki Te is!

Teljes kiőrlésű alakorral vagy tönkével a legfinomabb, de tönköly liszttel is jól működik a lenti recept!

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt (12,5 dkg teljes kiőrlésű ősgabona liszt és 12,5 dkg kenyérliszt (BL-80). A lisztek szabadon variálhatók, készíthetjük csak ősgabona lisztből is!)
- 2 nagyobb érett banán villával összetörve
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál méz
- 2 tojás
- 10 dkg olvasztott vagy puha vaj
- 1 kiskanál fahéj
- 2 kiskanál sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna (ne hagyjuk ki!)
- 0,5-1,5 dl víz (attól függően, hogy milyen lisztet használtunk)
- A tetejére fél tábla étcsokoládé
Elkészítés:
A víz kivételével tegyük az összes hozzávalót egy tálba és fakanállal kezdjük el összekeverni az alapanyagokat. Miután nagyjából elkevertük, adjunk hozzá annyi vizet, hogy könnyen terülő, folyós állagú, de nem híg, galuskaszerű tésztát kapjunk.


Öntsük a tésztát egy nagyjából 18 cm x 26 cm-es kivajazott formába és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 35-40 percig, de tűpróbával ellenőrizzük és csak akkor vegyük ki, ha már nem ragad a tűre a tészta, de azért ne süssük túl.
Vegyük ki a megsült tésztát a sütőből és rögtön a még meleg sütire tördeljünk rá egy fél tábla csokoládét. Pár percet várunk amíg a csokoládé elolvad a tetején, majd kiskanállal vagy késsel vékony rétegben elkenjünk a megolvadt darabkákat. Mielőtt felvágjuk hagyjuk kihűlni és várjuk meg amíg a csoki megdermed a tetején.

A sütőből kivett és még meleg tésztára tördelt csokidarabokkal való bevonás hatalmas előnye, hogy egyetlen darab kanálon kívül semmi mást nem kell később mosogatni, vagy tisztára nyalni 😊
Jó étvágyat!

Szólj hozzá!