Szeretem ugyan a spárgát, de sokáig mégsem vettem észre egy kevésbé ismert hatását. Illetve észrevettem, de nem kötöttem össze a kettőt. A szagot meg a spárgát.
Ti észrevettétek már?

Büdös pisi szezon - A spárga

Akinek esetleg új a téma, azzal megosztom, hogy spárgaevés után igen hamar, ha a szükség úgy hozza már fél órán belül olyan penetráns szagú lesz az emberi vizelet, hogy nehéz lesz megmaradni még saját magunk mellett is.

Amíg nem tudtam a dologról a büdöset stabilan éreztem ugyan, de azt hittem, hogy a családomnak időszakosan kevésbé megy az angol WC rendeltetésszerű használata. Amikor azonban naponta többször vettem kezembe a szert, hogy kinyírjam a masszív, kénes húgyszagot, kezdtem gyanút fogni. Az igazán bosszantó az volt, hogy rajtam kívül más nem nagyon érezte a szagot, ami minden igyekezetem ellenére stabilan újra és újra felbukkant. Meg sem fordult a fejemben, hogy a szag forrása akár én is lehetek.

Aztán teljesen véletlenül belefutottam egy cikkbe, amelyben erről volt szó.
A lényeg röviden ennyi:
Ha spárgát eszel, büdöset fogsz pisilni, igaz ez a büdös, nem mindenkinek egyformán büdös.

A jellegzetes szagot, – a szerintem durva záptojás jellegűt – amúgy különböző kéntartalmú vegyületek (pl. merkaptánok, dimetil-szulfid) okozzák. Őszintén szólva, amikor először olvastam erről, igencsak megkönnyebbültem. Egyrészt azért, mert nincs szervi bajunk, amiért bebüdösödtünk másrészt azért, mert a WC használatunkkal sincs alapvető gond.

Tudományosabb alapokra helyezve a témát, egy nem túl friss, de alapos 2010-es publikáció szerint, két oka lehet annak, hogy valaki nem érzi büdösnek a spárgaevés utáni sárgát. Vagy azért, mert a bűzt érzékelő szaglóreceptor kódoló génje kicsit más, és tényleg nem érzi vagy nem annyira érzi a szagot, ami amúgy van, vagy azért, mert az ő vizelete tényleg nem, vagy nem annyira lesz szagos a spárga után.
Szóval mi mindannyian egyéniségek vagyunk. Még a büdös pisit illetően is.

De a lényeg igazából annyi, hogy a spárga finom és egészséges. És igaz, hogy nem olcsó zöldség, de mégis meglepő, hogy a Magyarországon termelt spárga mindössze 10 %-a fogy csak el itthon.

Váncsa István forrásai szerint a spárga ráadásul fokozza a férfierőt és eredményes másnaposság ellen, esemény előtt, vagy után alkalmazva is.

Kell ennél több egy zöldségtől?

Büdös pisi szezon - A spárga