Egyszerű, gyors és nagyon finom kevert sütemény a két legkevésbé ismert ősgabonából, amit azok is szeretni fognak, akik fintorognak a teljes kiőrlésű lisztek hallatán. Ez a süti egészen biztosan nem lesz száraz és fojtós, még akkor sem, ha teljes egészében teljes kiőrlésű lisztből készíted. Próbáld ki Te is!

Az alakor liszt sárgásabb színű, a tönke liszt pedig barnás a búza liszthez viszonyítva.

Teljes kiőrlésű alakorral vagy tönkével a legfinomabb, de tönköly liszttel is jól működik!

osgabonas banankenyer
A túlérett banánok pont erre a sütire várnak!

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt, aminek legalább a fele teljes kiőrlésű (TK) liszt (alakor, tönke vagy tönköly), de készíthetjük 100% TK lisztből is.
  •  2 nagyobb érett banán villával összetörve
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 2 tojás
  • 10 dkg olvasztott vagy puha vaj
  • 1 kiskanál fahéj
  • 2 kiskanál sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna (ne hagyjuk ki!)
  • 0,5-1,5 dl víz A tetejére fél tábla étcsokoládé

Elkészítés:

Minden hozzávalót lazán összekeverünk először víz nélkül, majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy könnyen terülő, folyós állagú, de nem híg, galuskaszerű tésztát kapjunk.

ősgabona süti hozzávalói
Tegyük az összes hozzávalót egy tálba és fakanállal keverjük össze az alapanyagokat.
osgabonas banankenyer
Adjunk vizet a tésztához, hogy galuska állagú tésztát kapjunk

Öntsük a tésztát egy nagyjából 18 cm x 26 cm-es kivajazott formába és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 35-40 percig, de tűpróbával ellenőrizzük és csak akkor vegyük ki, ha már nem ragad a tűre a tészta.

Vegyük ki a megsült tésztát a sütőből és rögtön a még meleg sütire tördeljünk rá egy fél tábla csokoládét. Pár percet várunk amíg a csokoládé elolvad a tetején, majd kiskanállal vagy késsel vékony rétegben elkenjünk a megolvadt darabkákat. Mielőtt felvágjuk hagyjuk kihűlni és várjuk meg amíg a csoki megdermed a tetején.

ősgabonás süti

A sütőből kivett és még meleg tésztára tördelt csokidarabokkal való bevonás hatalmas előnye, hogy egyetlen darab kanálon kívül semmi mást nem kell később mosogatni, vagy tisztára nyalni 😊