Időről-időre felbukkanó probléma a gyors és finom reggeli kérdése. Én ugyan igazi szendvicsfan vagyok, de megértem, ha nincs mindenki − köztük a gyerekeim − ezzel így. Reggelizni viszont kell, ebből nem engedek.  A bolti gabonapehely-müzli vonalon viszont nehezen találok olyat, ami természetes alapanyagokból készül, megfizethető és meg is eszik azok a bizonyos nyavajások, akik amúgy nem túl válogatósak, viszont elég sokat esznek, tehát nem húzzák sokáig egy 20 dekás csili-vili granolával.

Készülőben egy rusztikus változat fagyasztott ribizlivel

Tavaly télen nekifutottam már egyszer az előre elkészíthető, főzés nélküli zabkása receptnek, de a mérleg/papír/ceruza használatát nem láttam indokoltnak – minek is az, ha szárnyal a fantázia, úgyhogy mindig más lett a végeredmény. Jók lettek, nem mondom, hogy nem, de egy idő után ráuntunk a spontán változó zabkására meg ki is tavaszodott, úgyhogy visszatértek a szendvicsek.

Na de most, mérleggel és papírral felfegyverkezve néhány próbakeverés és tesztevést követően megszületett A RECEPT.

Tényleg gyors és a por előre elkészíthető, majd felhasználásig befőttesüvegben tárolható. Jó pár hete abszolút sláger, úgyhogy megosztom veletek is.

Reggel csak forró vizet kell rá önteni és rögtön fogyasztható. Nálunk mindenki maga keveri a sajátját, valaki sűrűbbre, más hígabbra és általában fagyasztott gyümölcs is kerül a tetejére . Recept a kép alatt!

Zabkása port házilag
Hozzávalók a turmixban
Zabkása házilag
Készen is van! Ez egy hosszabb ideig turmixolt, finomabbra őrölt adag.

Zabkása por házilag

Hozzávalók:

  • 1 befőttes üvegnyi adaghoz (kb. 7 adag)
  • 25 dkg zabpehely
  • 5 dkg cukor (édesebb szájúaknak 7 dkg)
  • 1 ek holland kakaópor
  • 1 ek lenmag
  • 5 dkg mandula/dió/mogyoró
  • 3 nagyobb csipet só (fontos, ne hagyd ki, különben íztelen lesz!)

Elkészítés:

Önts minden hozzávalót egy turmixgépbe és turmixold simára. Készen is vagy!
Ha darabosabb-rusztikusabb állagú kását szeretnél, akkor rövidebb ideig turmixold, ha teljesen simát, akkor hosszabb ideig, amíg teljesen lisztszerű lesz az állaga. A fenti mennyiségből készült adag kicsit megütögetve pont belefér egy klasszikus uborkás üvegbe.

Fogyasztás:

Fogyasztás előtt tegyél a porból 3-4 evőkanállal egy kis tányérba és önts rá nagyjából ugyan ennyi forró vizet (lobogót és nem langyosat!), majd keverd össze. Ha sűrű lett elsőre, adj hozzá még egy kis forró vizet, ha túl híg, akkor pedig port. Langyos lesz és rögtön fogyasztható! Gazdagíthatod bármilyen friss, asztalt vagy fagyasztott gyümölccsel, de fahéjjal vagy mézeskalács fűszerrel is megszórhatod!