Nem tervezek erősíteni gasztro vonalon, de amikor szűkös az időkeret a világmegváltó gondolatok helyét átveszi a létfenntartás.
Így hát megint kaja, vagyis inkább csak padlizsán…

Néhány héttel ezelőtt dömping volt még a piacon, múlt hétvégén már csak pár darab. Sütöttem a fő szezonban is, egyszerre jó sokat, de hiába. Olcsó padlizsánnak keserű lett a leve. Mehetett a kukába…

De.
Mivel nyáron fülembe jutott az Egy Krém féltve őrzött titka, nem hagyott nyugodni a padlizsán, vettem most is, bár már drágán. 
Terápiás beszerzésnek is mondanám, mert a most készült krémtől még az a seb is begyógyult, amit a fent említett keserű kudarc ejtett az ízlelőbimbóim háza táján.

Megosztom hát a titkot, mert nekem nagyon bevált. Nem is konkrét recept, inkább négy fontos alapszabály. Ezektől lesz igazán jó a sült padlizsán.:

1. Puffogósra kell sütni!  Akkor jó, ha már hallod, hogy belülről rotyog és puffog, mert tényleg így csinál. És nem hátrány, ha fekete lesz kívülről.
Szabad tűzön jó ezt intézni, de ha épp nincs házitűz, szerintem a nagyon forró sütő (220-250 °C) is hasonló eredményre vezet (a füstíz biztos mínusz).

Padlizsánsütés szabadtűzön,tárcsán

Sütés közben fordítottam rajtuk párszor és még talpon is álltak. Nem csak a fotó kedvéért, inkább, hogy a kuglik vastagabb alja hamarabb átsüljön.

Padlizsánsütés szabadtűzön, tárcsán

2. Héjában kell hagyni kihűlni és közben lecsöpögtetni, hadd folyjon ki a leve.

Hogyan süssünk padlizsánt

3. Nem turmixoljuk, nem botmixerezzük, csak késsel (lehetőleg fával) aprítjuk a megsült padlizsánt. Mondhatnám, hogy rusztikusra, de ha jól megsült, igazából még ez is túlzás, elég csak szétnyomkodni.

4. Fokhagymát nem, csak sima vöröset kíván a padlizsán. A fokhagyma íze egyszerűen túl sok a krémhez. Lehet ezzel vitatkozni, korábban én is fokhagymáztam, de nem bánom, hogy cseréltem. Tényleg sokkal jobb a vörössel.

A padlizsánkrém szerintem rugalmas dolog, nincs pontos recept és sok minden ízlés dolga . A szabályokon kívül ami viszont biztos, hogy nem kell hozzá túl sok minden. Nekem olaj, só és esetleg majonéz.

Pirítósra vagy magában? Mindegy is. A forever love már csak ilyen…
Köszi Era.

A legjobb padlizsánkrém

Egy legjobb padlizsánkrém
(fogjuk rá, hogy 4 adag)

Hozzávalók:
– 3 db közepes méretű, puffogósra sült padlizsán
– 0,5 dl jó minőségű olaj
– 1 közepes vöröshagyma aprítva
– só
– 2-3 ek majonéz

Elkészítés:
A jól átsült padlizsánokat melegen szűrőbe tesszük és benne is hagyjuk amíg kihűlnek és a levük is kicsepeg.
Lehúzzuk a héjukat és lehetőleg fakéssel felaprítjuk. NEM TURMIXOLUNK, NEM BOTMIXEREZÜNK!
Az így kapott pépet összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával  és az olajjal. Megkóstoljuk és ízlés szerint sózzuk.
Szerintem így is finom, de majonéz hozzáadásával az élvezet fokozható…