Véletlenül kezdődött ez is. Zsírpapírból készült zacskókba botlottam egy két betűs drogériában. Szép, sima és fehér zacskók voltak, csak úgy a sütőpapír, a folpack meg a műanyag zacskók mellett.
Az utóbbi kettőt már akkor is nagyon utáltam, de sokszor elég macerás őket mással helyettesíteni, úgyhogy máig nem tudtam száműzni őket teljesen a konyhámból.  
Szóval volt a polcon zsírpapírból készült zacskó, darabolt zsírpapír meg talán tekercs is. És egyedül a zacskón akadt meg a szemem, mert nem tudtam, hogy ilyet is lehet kapni. Nem a tudatos vásárlás mintapéldája, de mivel megörültem, vettem egy csomagot, majd csak jó lesz valamire. Jó darabig eléggé útban is voltak a fiókban, de egyszer aztán indulás előtt sült ki valami és hirtelen megvilágosodtam: A zacskó a fiókban, az kell!

Zsírpapírra fel! 

Később a reggeli szendvics is ilyen zacsiba ment, került bele pogácsa és kis ezmegaz, döntően pékáru. Majd elfogyott. Mire vettem volna újakat, már nem találtam, nem lehetett kapni ott és máshol sem találtam. Szép lassan szomorú lettem miatta, mert megszerettem a zsírpapírból készült zacsit: praktikus, egyszerű, olcsó, szép és nem műanyag.
Hiányérzetet betöltendő, vettem végül zsírpapírt tekercsben. Először ugyan ez is pihent kicsit a fiókban, de végül csak megtalálta helyét a hétköznapokban (hahh).

Zsírpapírra fel! 

Kiderült, hogy zsírpapír kell a szappanöntéshez, a szendvicset lehet csomagolni is és nem csak zacskózni. A használati útmutató ugyan nem írja, de szerintem lényeges elem, hogy a zsírpapírt tépni kell és nem ollóval vágni. Így érvényesül igazán a hangja. Ezen felül a zsírpapír jól jön egyéb váratlan otthoni műveletekhez is, mert …írhatsz, rá vagy vághatod, ide-oda hajtható. Hé ez nem akármi, könnyű vele bánni, egyszerűen bomba jó!”

A hivatalos konklúzió tehát:

A zsírpapír tekercsben és zacskós formában is kiválóan alkalmazható. Praktikus és környezetbarát megoldás, ha műanyag csomagolás helyett használjuk. A modern háziasszony igaz és hűséges társa a mindennapokban.

Használjátok!

Mi a zsírpapír?

A zsírpapír egy paraffinnal bevont, illetve átitatott papírtípus, amely a paraffin bevonatnak köszönhetően víz és páraálló lesz. A zsírpapír a háztartási felhasználásra utal, általában fehér papírból készül, de fehérítetlen cellulózból készült (barna) papírokat szintén szoktak paraffinozni. Ilyenkor inkább paraffinpapírként vagy paraffinált nátron csomagolóként referálják és elsősorban műszaki csomagolóanyagként, alkatrészek vagy fémipari alapanyagok csomagolására használják.
És amúgy igen, a paraffin a kőolaj finomítás egyik mellékterméke…

Zsírpapírra fel!