Porzsákos vagy porzsák nélküli? Ez volt „a” kérdés, amire választ kerestem nemrég, amikor  porszívó vásárlásra adtam a fejem.
Nálam a porzsákos mellett szólt a tradíció – mindig ilyenem volt –  és az is, hogy korábban volt szerencsém egy közösségi használatú porzsák nélküli verzióhoz, amit rettentő undorító volt kiüríteni. Ellene pedig az szólt, hogy a nélkülihez nem kell porzsákot venni, merugye a neve is asszongyahogy porzsák nélküli.

Oké, de melyik a jobb?

Zsákosság – a porszívó-dilemma

Kicsit turkáltam az ügyben a neten, de valahogy semmi használhatót nem találtam.  Így utólag nem értem hogy miért, mert most pillanatok alatt megtaláltam, amit korábban szerettem volna. Például ezeket:

A zsákosságon és a márkán kívül pontosan tudtam, hogy mit szeretnék  (kizárólag a porszívóra vonatkozóan)

  1. Méret: legyen kicsi és férjen be a szerkénybe
  2. Ár: maximum és kb. 30e Ft
  3. Műszaki paraméterek: minél több „A”

A beszerzés első körében csak a sarki boltig jutottam. Nem volt túl sok kedvem az egészhez, így gyorsan felmértem a kínálatot majd félretettem érni a dolgot. A régi porszívóm ugyan több sebből vérzett, de még ketyegett.
Aztán a családi szálak egy adott márkaboltra vonatkozó kedvezményhez vezettek. Ez a márkaválasztás problémáját ugyan levette a vállamról a zsákosságét viszont nem.  A kérdést végül az döntötte el, hogy mire a megrendelésig jutottam volna egy szép színű zsák nélküli modellel,  elfogyott. Hasonló paraméterekkel nem volt másik, így végül nekem porzsákos porszívóm lett, a tesómnak meg porzsák nélküli. Ilyenek:

Philips performer compact porzsákos porszívó (FC8375/09P)
Philips Powerpro compact porzsák nélküli porszívó (FC9331/09)

Nem bírtam megállni, hogy ne hasonlítsam össze a kettőt egy kvázi objektív teszttel. Az áruk kb. azonos, kb. 40e (kedvezmény nélkül).
A rutin takarítást tehát elfeleztem és kipróbáltam a két gépet egymás után padlón és szőnyegen is.

Tapasztalat: A műszaki adatlap alapján a porzsákosnak nagyobb a szívási teljesítménye. Ez bejött. Új porzsák és tiszta portartálynál egyértelműen érezni a különbséget. A porzsákos porszívó nagyobb teljesítményű. Padlón a porzsákost erővel lehetett csak tologatni, teljesen rászívta magát a padlóra, a tartályost viszont könnyebb volt tologatni (a fejet mind a kettőnél szőnyeg üzemmódra állítottam).

Zsákosság – a porszívó-dilemma

A porzsákos teljesítménye viszont jelentősen csökkent, ahogy a porzsákban egyre gyűlt a cucc.  Tényleg cserélni kell a zsákot, ha félig megtelik (nekem 1–1,5 havonta).
Ettől függetlenül, a tartályos porszívó egy másik dolog miatt vérzett el teljesen. Fél óra alatt kétszer kellett tartályt ürítenem, mert a megbúvó apróságok (legó, gyöngy, egyéb fontos apró izék) felszippantva, tartályba csapódva majd stabilan pörögve brutális hangeffekteket produkáltak. Az infarktusok utáni tartályürítésnél, pedig minden alkalommal sikerült ki- ,vagy melléöntenem valamennyit az épp összegyűjtött porból. Mondtam is gyakran, hogy ‘szomba.

Szóval a válaszom arra, hogy porzsákos vagy porzsák nélküli legyen-e az a porszívó egyértelműen az, hogy POR-ZSÁ-KOS! Még akkor is, ha a porzsákot venni kell hozzá.

Ó, jee, az enyém ilyen!