Műanyagmentes július és száraz november között indult tavaly egy kihívás, Second hand September. Véletlenül bukkantam rá, amikor eszembe jutott valami hasonló októberben, az Óceáni műanyagszemét kiállítás okozta sokk után. A second-hand azonban nálam nem csak ruha, hanem lakberendezés és használati tárgy.

Second hand az új menő!
Szerzeményeim használt cuccok vásárán: létra, régi zsákok lábtörlőnek és egy új halas print.

Könnyen cseréljük a lakberendezési és használati tárgyainkat is. Vegyél újat, vegyél még! – ezt suttogják mindenfelé. Aztán mehet hamar a kukába, mert nem is akartuk igazából, tönkremegy, vagy gagyi.

Pedig a second-hand nem ciki, a second-hand menő!

Pedig sokszor jobban jársz egy használt prémium termékkel, mintha vennél egy új olcsót. Tucat dolgok helyett, ráadásul jó áron találhatsz valami egyedit. Persze nem mindent, de sok dolgot azért érdemes. Összességében pedig kevesebb dolog fog így a szemétre jutni.

Ha leszokunk a „nem új, már más is használta” hisztiről és felfedezzük saját dolgainkban a még hasznosíthatót, már jók vagyunk.

Én most szeméttelep helyett kerestem pár jó, de felesleges bútorunknak új gazdát, felújítás mellett döntöttem íróasztal vásárlás helyett és prémium laptopom lett ugyan, de használt. Új helyett vaterán vettem egy dögös régi csillárt:

Retro csillár
Üveg és fém ötezeré’

Ismerőstől egy fenyő ágyat, amit még átfestek majd azt hiszem.

Használt fenyő ágy
Használt fenyő ágy

Úgyhogy nem kell mindenből új, nem kell szemétbe dobni a régit. Ami még jó azt használd, ajándékozd vagy add el!

Annyi mindent hallottam már, de 2020 lehetne a használt dolgok éve is, nem?