Idén ugyan két fajta bazsalikomot is vetettem, de amelyikkel most próbálkoztam először, az a kezdetektől fogva elég furán viselkedett. Nem volt igazából semmi baja, de egyszerűen túl kicsi volt bazsalikomnak.

gorog-bazsalikom

Erről van szó, emlékeztek?

Amúgy sem kezdődött túl sikeresen ez az év bazsalikomos szempontból. Van ide egy mondás is: Minden mezőgazdasággal foglalkozó szakember – így a hobbikertész életét is – elsősorban négy dolog nehezíti, a tavasz, a nyár, a tél, na meg a kormány.
Szóval, amit legkorábban kiültettem szabadföldbe, a nagy levelű klasszik, avagy kerti bazsalikom, abból kb. semmi sem maradt. Megették a csigák, ázott-fázott az aranyat érő májusi esőben, majd a többség kidöglött.

A legsikeresebbnek ebből a fajtából a virágládás verzió tűnik.

kerti-bazsalikom

A fent említett kicsi bazsalikomjaimat később ültettem ki, mert vártam, hátha nagyobbak lesznek. De hát nem lettek. Kiültettem végül ezeket is, ahogy az első kép is bizonyítja, de tényleg nagyon kicsik voltak. Annyira, hogy még két héttel a kiültetés után is majdnem gaznak néztem őket.

Az utóbbi két hétben viszont egész belehúztak. Már kezdenek bokor formát ölteni.

gorog-bazsalikom

Ennek ellenére még mindig gyökeresen máshogy néznek ki, mint amit korábban egy bazsalikomtól megszoktam, úgyhogy olvasni kezdtem.

Kiderült, hogy a bazsalikomforma bazsalikom (a ládás képen) az a kerti vagy zöld bazsalikom (Ocimum basilicum). A kicsi pedig a görög bazsalikom avagy Ocimum basilicum var. minimum ‘Greek’. A latinból rögtön kiderül a valóság. Görögnek is biztos görög, de ami fontosabb, hogy minimum! Kitalálták rendesen ám. Nem írták rá a latin nevet a mag zacskójára én meg bedőltem a képnek.
Nem mintha C2 lennék latinból, de ha meglátom rajta ezt a szót, tuti nem veszem meg. Milyen haszonnövény az, aminek a nevében benne van, hogy minimum, hát nem? Azért melózok, hogy minden szép és nagy legyen, nem azért, hogy kicsi.

Késő bánat.

A megvilágosodást követően azért arattam egyet. A nagy levelűt már ideje volt újra visszacsípni, a kicsit meg próbaképpen megcsipkedtem. Asszem, nem igazán kell magyarázni a különbséget a két fajta között.

kerti és görög bazsalikom

A nagy levelűt ismerem, a kicsit még nem, de már az illata is nagyon más. Kíváncsi vagyok, hogy az íze miatt érdemes lesz-e megfeledkeznem arról az aprócska hibájáról, hogy csak ekkora.
És futólag ugyan többször említésre került, hogy a bazsalikomot vissza kell csípni, de arról nem esett elég szó, hogy ez mennyire fontos.

Íme:
Az utolsó titok, hogy tényleg októberig legyen otthon friss bazsalikom, az a visszacsípésben rejlik.
Tényleg nem szabad hagyni, hogy a bazsalikom virágot és magot hozzon! Az a legjobb, ha mindig lecsípjük a felső 1-2 levélövet. Ilyenkor egyre bokrosabb lesz a növényünk, mert minden visszacsípett hajtás alatt két új leveles oldalhajtás fog nőni. Amint megjelenik felül a virágok bimbója, azonnal csípjünk! Ha hagyjuk virágozni,romlanak az esélyeink a nagy zöld levelekre. A bazsalikom virágzik, magot hoz, majd elszárad és nem hoz több illatos zöld levelet.
Úgyhogy, aki ilyet akar az csak csípjen mindig bátran!

kerti-bazsalikom
Csípve