Közhely, de nincs karácsonyi készülődés mézeskalács nélkül. Szerintem.

Mézeskalácsszívek

Muszáj ilyenkor ezzel foglalkozni, még annak is, aki nem szereti – mondaná a Nagyi. Persze én nem ismerek ilyet, mert ha evésre nem is, sütésre vagy szagolgatásra általában mindenkit rá lehet venni.
Csapatban jó megsütni, igaz ilyenkor egyezkedni kell a formákról, ami nem mindig egyszerű. Nálam a csupa szív a menő.

Mézeskalács szaggatása

Süssetek Ti is! Nem fősütinek, csak illatnak, kedvcsinálónak és úgy mellesleg.

Itt egy jó recept:

Perszehogyrögtönpuha Mézeskalács
(nagy adag)

Hozzávalók:
– 50 dkg finomliszt
– 50 dkg világos rozsliszt
– 24 dkg méz
– 30 dkg porcukor
– 4 ek mézeskalács fűszer (Kotányi)
– 30 dkg vaj
– 4 tojás
– 1 csomag sütőpor

Elkészítés:
A mézet egy lábosban kicsit felmelegítjük és összeolvasztjuk a vajjal meg a mézeskalácsfűszerrel.
A liszteket, a porcukrot és a sütőport összekeverjük, majd hozzáöntjük a langyos fűszeres-vajas mézet és a tojásokat is. Kissé ragacsos tésztát kapunk amikor összegyúrjuk, de ez nem baj.
Pihentessük legalább két órát mielőtt kisütjük, de még jobb, ha egy éjszakára a pulton marad (20 fok körüli hőmérsékleten). Hűtőbe is lehet tenni, de ilyenkor megkeményedik a tészta és alaposan át kell gyúrni, hogy felmelegedjen, megpuhuljon és nyújtani lehessen.
Pihentetés után mindenképpen gyúrjuk át a tésztát, így sima és fényes lesz.
Nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra és szaggassuk ki.
Nem érdemes vékonyabbra nyújtani, mert a vékony mézeskalács túl hamar megsül, kiszárad és kemény lesz. Ha sütés előtt megkenjük tojásfehérjével, fényesebb lesz.
Közepesen meleg (170-180 °C) sütőbe téve 10 perc alatt készül el és pont akkor kell kivenni, amikor ránézünk és úgy gondoljuk, hogy még egy kicsit sütni kéne.  Nem kell. Vegyük ki és hagyjuk picit hűlni.  Forrón még nagyon lágy, a tepsiben kell hagyni pár percig, hogy kicsit megkeményedjen. Ha nem sütötted túl, akkor kihűlve is puha marad.  

P.S.:

  1. A rozslisztet ne cseréljük le simára, mert más lesz az íze.
  2. A mézeskalácsfűszerek közül szerintem a Kotányi a legjobb. Nem reklám, nekem ez jön be.
  3. Cukormáz helyett, be lehet mártani csokiba is. Szerintem jobb, mint a cukormáz, de az eltarthatóságot sajnos nem javítja. Hamarabb elfogy, mint a sima…
  4. A fenti mennyiségből elég sok mézeskalács lesz, de nem érdemes keveset sütni, mert tényleg hamar elfogy. Ha valaki mégis bátortalan, felezze el az összes hozzávalót.
Csokis mézeskalácsszív