Amikor kitaláltam idénre a konyhaablakom külső felére a párkánykertet, tudtam, hogy az előkészületek során a fontossági sorrend első helyére nem is a növények és a vetés, hanem a balkonláda beszerzése kerül majd. 

Nagy balkonláda körkép

Több mint 10 éve van virág a párkányomon, de kezdetben kizárólag műanyag balkonládáim voltak. Pár éve azonban kerámiára cseréltem őket és a zöldségneveléshez is ilyet szerettem volna.

Na de miért? 

Sok fronton próbálok hadjáratot folytatni a műanyagok ellen, azonban be kell valljam, itt nem a tudatosság és a zsigeri műanyag utálat miatt döntöttem a kerámia mellett, hanem mert a kerámia olyan SZÉP! Nagy szerelem.

Nagy balkonláda körkép


Szerintem új korában és leharcolva is összehasonlíthatatlanul szebb, mint egy műanyag balkonláda. Emellett persze a kerámia hosszú távon fenntarthatóbb is. 

Az intenzív érzelmek és a kerámia iránti elfogultságom ellenére készítettem azért egy összehasonlítást, amely remélem mindenkinek segít erre a fontos kérdésre választ kapni: 

Milyen balkonládát vegyünk (a párkánykerthez)? 

Az én válaszomat már tudjátok. 

Kerámia-terrakotta Műanyag FaKönnyűbeton – Beton 
Ár *kb. 6000 Ft-tól kb. 1000 Ft-tólkb. 7000 Ft-tólkb. 9000 Ft-tól
Élettartamközepesrövidközepeshosszú
Súly és stabilitás nehéz, stabil könnyű, borulékonykönnyű, közepesen stabilközepes-nehéz, stabil
Méret és formaválasztékkicsinagykicsiközepes
AlapanyagTermészetes, agyag alapúNem környezetbarát alapanyag Természetes, megújuló alapanyag Nem környezetbarát alapanyag 
Törékenységtörékenyviszonylag rugalmasnem törékenytörékeny
Fenntarthatóság rossz-közepesközepes
Vélemény Öreg cserép, jó cserép. Kopottan, kicsit törötten és sókiválással az oldalán is szép. Természetes alapanyagú, drágább, tartós, de törékeny. Könnyű és olcsó, de nem túl szép. Ha a műanyag mellett döntesz, ne a legolcsóbb és leggyengébb anyagút vedd, mert az valószínűleg nagyon hamar tönkremegy és a kukába kerül. Egy tartós műanyagláda viszont jó megoldás!A fa megújuló, alapanyag, természetes hatású, környezetbarát, de a kerámiánál is alacsonyabb forma és méretválasztékban kapható. Jó választás.Drága, nem megújuló alapanyag, de tartós. 
Milyen balkonládát válasszunk?

*50-60 cm hosszú 

Amikor balkonládát választunk, azonban nem csak az anyag, hanem a méret is fontos.  

Egy párkányon a hossz (és a szélesség) legtöbbször már adott, azonban érdemes a láda mélységét is figyelembe venni. Alapszabály, hogy azonos hossz mellett a lehető legszélesebb és legmélyebb balkonládát válasszuk, hiszen arányaiban ezekben fér el több föld. A mélyebb és nagyobb térfogatú föld kevésbé szárad ki, jobban érzik magukat benne a növények, és így többet is teremnek majd. A sekély és keskeny virágládák nem ideálisak a haszonnövények számára.   

A méretarányokat persze elsősorban a virágládák boltban kapható választéka határozza meg, de ha van választási lehetőség, inkább a kicsit akár rövidebb, de pár centivel mélyebb és szélesebb virágládát válasszuk.  

Nagy balkonláda körkép

A méret tekintetében azonban nekem is kompromisszumot kellett hoznom. Azt gondoltam simán be tudok majd szerezni 2 db 70-90 cm hosszú kerámia cserepet is, de ekkora méretben már csak nagyon keskenyet vagy nagyon drágát és rendelésre kaphatót találtam. 

A párkánykertem alapja így végül 2 db 52 cm hosszú, 22 cm mély és 19 cm széles, minta nélküli kerámia balkonláda lett, ilyet vettem.

Kép: Bauhaus

De ez is nagyon szép, több méretben kapható és jó árban is van.

Nagy balkonláda körkép

A kerámia balkonláda nem a legolcsóbb megoldás, de nagyon szép és természetes anyagból készült. Ha nincs otthon használt és új balkonládát kell venni, szerintem megéri kerámiát választani.